SKO prosi o uchylenie decyzji już uchylonej - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 03 gru 2020, 12:29

kala1 pisze:
03 gru 2020, 10:21
no właśnie SKO wydało decyzję( i ja na tej podstawie wypłacam ) a teraz chce abym ja uchyliła swoją bo oni bez uchylenia mojej uchylającej nie mogą zmienić swojej masakra
Skoro organ nadrzędny wskazał Ci co i jak i na podstawie czego masz zrobić, aby sprawę opiekuna można było zakończyć zgodnie z jego żądaniem, to wykonaj zalecenia SKO i zajmij się inną sprawą.
Zapewne Kolegium wskazało w uzasadnieniu jak i na jakiej podstawie masz to zrobić.
Przecież to jest jakaś paranoja co Wy robicie.
- Przychodzi jeden opiekun wnioskuje o ŚP dostaje odmowę bo nie spełnia Waszym zdaniem art. 17 ust. 1b ustawy o świadczeniach rodzinnych. Sprawa przechodzi przez SKO trafia do WSA, a po wyroku sądu opiekun dostaje od Was świadczenie, gdyż sąd wskazał Wam prawidłową wykładnię zgodna z Konstytucją RP ww przepisu w aktualnym stanie prawnym.
- Przychodzi drugi opiekun składa wniosek o SP (stan faktyczny podobny) i dostaje odmowę na podstawie tego samego art. 17 ust. 1b pomimo, że wiecie jaka jest jego prawidłowa wykładnia w aktualnym stanie prawnym (tj, gdy TK wydał wyrok, a ustawodawca nie dokonał zmian w ustawie, zasugerowanych przez Trybunał) i ten opiekun musi się barować z Wami, SKO lub później z sądami, zanim dostanie wnioskowane świadczenie.
- Przychodzi kolejny opiekun i robicie dokładnie to samo, czyli robicie z siebie idiotów, a opiekunom robicie gehennę odwoławczo skargową. Co gorsze pouczacie i wskazujecie, aby opiekun odwołał się do SKO od Waszej odmownej decyzji, ale jak Kolegium wskazuje Wam co zrobiliście źle i jak powinniście zrobić przeprowadzając ponownie postępowanie, to Wy olewacie co napisało Kolegium i w dalszym ciągu brniecie w idiotyzm.
TAK BYĆ NIE MOŻE - działacie w imieniu Wójta, Burmistrza lub Prezydenta, więc macie obowiązek wykonywać swoje czynności zgodnie z Konstytucją RP, czyli jak w wielu wyrokach wskazują sądy administracyjne, organy administracji nie mogą wyłącznie korzystać z literalnego brzmienia przepisu na który powołują się w podstawach wydawanych decyzji, ale mają wręcz obowiązek dokonać prawidłowej jego wykładni, biorąc pod uwagę jego treść oraz aktualny stan prawny (np. powstały po wyroku TK, tym bardziej, że informacja o utracie mocy, w formie przypisu do art. 17 ust. 1b widnieje w ustawie przy tym artykule od 2015 roku)
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 03 gru 2020, 14:05

Ty nie rozumiesz a się wcinasz SKO wydało decyzję pozytywną i ja na jej podstawie płacę teraz SKO (telefonicznie) prosi o uchylenie mojej decyzji już uchylonej bo jak ja swojej nie zmienię to oni swojej nie mogą poprawić
kala1
Starszy referent
Od: 21 mar 2017, 16:23
Zajmuję się: referent

Napisano: 03 gru 2020, 15:05

kala1 pisze:
03 gru 2020, 14:05
Ty nie rozumiesz a się wcinasz SKO wydało decyzję pozytywną i ja na jej podstawie płacę teraz SKO (telefonicznie) prosi o uchylenie mojej decyzji już uchylonej bo jak ja swojej nie zmienię to oni swojej nie mogą poprawić
Rozumiem tyle ile można zrozumieć z Twoich dotychczasowych komentarzy.
SKO pomyliło się, czy Ty uchyliłaś zasiłek inaczej niż przewidziało i wskazało Ci Kolegium w decyzji ? Czy może uchylenie zasiłku nastąpiło też w wyniku / po rozmowie telefonicznej ?

PODPOWIADAM, ale ja nie znam się, więc najlepiej zapytaj prawnika pracującego dla Was, bo jakby nie było bierze pieniądze za wsparcie prawnicze.

Art. 154. Uchylenie lub zmiana decyzji ostatecznej na mocy której żadna ze stron nie nabyła prawa
§ 1. Decyzja ostateczna, na mocy której żadna ze stron nie nabyła prawa, może być w każdym czasie uchylona lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał, jeżeli przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony.
§ 2. W przypadkach określonych w § 1 właściwy organ wydaje decyzję w sprawie uchylenia lub zmiany dotychczasowej decyzji.

Art. 32. Zmiana lub uchylenie ostatecznej decyzji administracyjnej
1. Organ właściwy oraz wojewoda mogą bez zgody strony zmienić lub uchylić ostateczną decyzję administracyjną, na mocy której strona nabyła prawo do świadczeń rodzinnych, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna lub dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, członek rodziny nabył prawo do świadczeń rodzinnych w innym państwie w związku ze stosowaniem przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, osoba nienależnie pobrała świadczenie rodzinne lub wystąpiły inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń.
1a. Zmiana decyzji na korzyść strony nie wymaga jej zgody.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x