mam problem i proszę Was pomoc w wybrnięciu z tego labiryntu.
Wydaliśmy decyzję w maju 2016 na wnioskowane dzieci w tym też na pierwsze, wypłaty były realizowane. W trakcie trwania okresu zasiłkowego strona doniosła uzysk (XII 2016) dalej uznaliśmy że im się należy i wypłaty były kontynuowane.
W 2017 r "przypadkowo" odkryliśmy że popełniliśmy błąd (wydając ww decyzję dochód z roku bazowego z pracy winien być dzielony przez 6 miesięcy a nie jak my nieopatrznie podzieliliśmy przez 12 m-cy) . Rodzinna nie powinna była dostać na pierwsze dziecko od czasu gdy ten uzysk powinien wpłynąć na prawo do świadczenia. tj powiedzmy od XII nie powinni dostać na pierwsze.
nie było mowy o zmianie decyzji (155 kpa) więc wysłaliśmy do Sko o unieważnienie.
Na okoliczność wstrzymania wypłaty nie wydaliśmy żadnego pisma.
(w programie wyplata na pierwsze dziecko jest zawieszona od momentu wysłania do sko)
Sko jednak odpisało że nie ma podstaw do unieważnienia decyzji gdyż decyzja mimo iż była wydana z omyłkowym dochodem to rodzina nadal na moment wydania przez nas decyzji kwalifikowała się do świadczenia.
zacytuje teraz Sko:
"W związku z powyższym organ I instancji mając na uwadze treść art. 27 ust. 1 ustawy z dnia 11 lutego 2016r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci winien ocenić jak zaistniała sytuacja wpływa na prawo strony do w/w świadczenia i stosownie do dokonanych ustaleń zmienić lub uchylić ostateczną decyzję z maja 2016r.,
....
" Z powyższych względów tut. Kolegium nie wszczęło z urzędu postępowania w sprawie stwierdzenia nieważności wyżej opisanej decyzji z maja 2016r., ponieważ na dzień dzisiejszy zawarty w aktach sprawy materiał dowodowy nie zawiera dowodów wskazujących, iż w stosunku do decyzji na mocy której zostało przyznane świadczenie wychowawcze, zachodzi prawdopodobieństwo występowania którejkolwiek z okoliczności wymienionych w art. 156 § 1 kpa, które są samoistną podstawą do stwierdzenia nieważności decyzji."
Czy mamy uchylić decyzję na pierwsze dziecko od 01.12.2016 r.?
jak się ustosunkować do tego zapisu: "stosownie do dokonanych ustaleń zmienić lub uchylić ostateczną decyzję z maja 2016r.,"
czy mam zrobić:
1. wszczęcie
2. uchylenie
3. i jak strona się odwoła to wyśle do Sko
wiem że każdy teraz zakręcony po urlopie i zestresowany nowym okresem zasiłkowym, ale proszę o konkretną pomoc i łopatologiczne przedstawienie jaki teraz obrać scenariusz!
tylko proszę bez docinek bo i tak już mam dość przez ten syf

pozdrawiam!