skreślenie członka rodziny a prawo do świadczenia na dziecko - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 19 maja 2017, 7:55

Witam! mam dylemat

Pani pobiera świadczenie wych. na dziecko. W składzie rodziny jest też pełnoletnia córka. Ale (np 02.05.2017 r. złożyła oświadczenie że córka już nie jest na jej utrzymaniu - zmieniła stan cywilny)
Po nieuwzględnianiu tej osoby w składzie dochód przekracza kryterium.
pytanie: czy świadczenie za miesiąc maj się jeszcze należy na małoletnie dziecko (bo jak wynika z treści oświadczenia ta starsza córka wyszła za mąż 02.05.2017 r.)?

jeszcze mnie zastanawia jak technicznie w sygnity to zdziałać:

może poprzez uchylenie decyzji (najpierw bym zrobił wniosek o zmianę, skreślił osobę, zaktualizował dochód , przekroczenie dochodu, zamknął bym bez nadania biegu)
Następnie decyzje: decyzja uchylająca

Ps. z wniosku o zmianę po przekroczeniu i zakwalifikowaniu wychodzi odmowa a przecież tu chodzi o uchylenie

pozdrowionka
Małopolska/OPS/Sygnity
Ragnar
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 22:32
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 19 maja 2017, 8:03

Jeśli na oświadczeniu jest napisane, że od 2 maja to za maj należy się w całości.
A jeśli chodzi o sygnity to ja w takiej sytuacji robię przez modyfikację i odznaczam po prostu tą osobę wykreśloną ze składu i drukuję nowe dochody, a potem decyzja uchylająca.
Yozo
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 22:03
Zajmuję się: św

Napisano: 19 maja 2017, 8:15

dzięki!

nie wiem tylko czy z tym modyfikuj (tj. grzebanie w pierwotnym wniosku) do dobre rozwiązanie.
Małopolska/OPS/Sygnity
Ragnar
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 22:32
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x