SOSW a SP na starych zasadach + SR - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 23 kwie 2024, 10:10

Pani ma SP na starych zasadach. Teraz do rodzinnego złozyła wniosek na dodatek na zamieszkiwanie dla córki która jest w Specjalnym Ośrodku szkolno-Wychowawczym. Dziecko realizuje poziom szkoły podstawowej i ponosi odpłatność za wyżywienie. Czy mogę jej płacić nadal świadczenie pielęgnacyjne, jeśli nabyła prawo do niego na starych zasadach? Czy mogę jej przyznać zamieszkiwanie?
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Napisano: 23 kwie 2024, 10:40

my w takiej sytuacji zabieraliśmy / nie przyznawaliśmy SP, wszystko utrzymane, skoro osoba od poniedziałku do piątku praktycznie nie sprawuje opieki to nie ma rezygnacji z aktywności zawodowej
Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 22 lutego 2021 r., I OSK 2506/20
Teza
Zgodnie z art. 17 ust. 5 pkt 2 lit. b ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych, świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli osoba wymagająca opieki została umieszczona w rodzinie zastępczej, z wyjątkiem rodziny zastępczej spokrewnionej, rodzinnym domu dziecka albo, w związku z koniecznością kształcenia, rewalidacji lub rehabilitacji, w placówce zapewniającej całodobową opiekę, w tym w specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym, z wyjątkiem podmiotu wykonującego działalność leczniczą, i korzysta w niej z całodobowej opieki przez więcej niż 5 dni w tygodniu. Ustawodawca wprowadził kryterium, aby bez względu na inne okoliczności, w sytuacji gdy okres pobytu osoby wymagającej opieki w placówce przekracza 5 dni w tygodniu, uznawać, że osoby opiekujące się niepełnosprawnymi mogą podjąć zatrudnienie. Natomiast w sytuacji gdy okres pobytu osoby wymagającej opieki w placówce nie przekracza 5 dni w tygodniu, należy zbadać czy okoliczności pozwalają opiekunowi osoby niepełnosprawnej na kontynuowanie lub podjęcie zatrudnienia.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 24 kwie 2024, 12:25

dziękuję
a zamieszkiwanie mogę przyznać?
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Napisano: 24 kwie 2024, 12:28

orzeczenie ma to można i w podstawówce ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x