Osoba pobiera ŚP n męża (decyzja SKO), który dziś zmarł. Wiem, że ŚP należy się do końca maja, ale kobieta chce złożyć wniosek o rentę rodzinną. Czy będzie to kolidowało ze ŚP?
A co jeśli po śmierci matki (24.03.2024 r.) córka która się nią opiekowała pobiegła do ZUSu (26.03.) z wnioskiem na emeryturę i decyzją z 10.04.2024 r. przyznano jej emeryturę od 01.03.2024 r.? Czy ma jakieś nienależne za ten okres do śmierci matki?
ok, rozumiem, że za okres od 01.03.224 r. do 23.3.224 r. czyli za okres kiedy matka żyła robię jej NP? Mimo, że wniosek złożyła po śmierci matki i decyzję otrzymała już w kwietniu? Ale łapie się też na zgon+ i wypłaciłam jej jeszcze kwiecień, tak?
nie, od 1 marca nie kwalifikuje się po prostu do SP, traci uprawnienie dokumentnie i zgonowe już jej totalnie nie dotyczy, NP to inna kwestia i ewentualnie można o nich mówić po otrzymaniu decyzji
No właśnie coś nie mogę tego rokminić Mam info po szkoleniu, że w trakcie zgonu+ może pracować i pobierać rentę/emę... Matka zmarła po 01.01. To dlaczego ma jej zgonowe nie dotyczyć?
inny przykład może bardziej zrozumiały - jakby poszła do pracy od 1 marca a ty się dowiadujesz o tym po zgonie to należałoby się zgonowe? no raczej nie