śp i śmierć osoby wymagającej opieki - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 17 mar 2021, 11:21

świadczenie pielęgnacyjne jest świadczeniem podzielnym, płacisz za sprawowaną opiekę nad osobą wymagającą opieki
jak można zapłacić komuś za czas kiedy tej opieki nie było, ja rozumiem, że wypłata poszła, a śmierć osoby nastąpiła po wypłacie
inaczej, patrząc na wypowiedzi szanownego Krzysztofa - który nie jest pracownikiem OPS - sam to podkreśla
pracujesz i za wykonaną pracę otrzymujesz zapłatę tj. wynagrodzenie
wypłatę masz np 25 tego i księgowa rano puści Ci przelew za cały miesiąc pracy, Ty wieczorem, czy na drugi dzień zachorujesz, co nie jest zależne od Ciebie i czego nie życzę, ale masz l4 do końca miesiąca, to wg Krzysztofa powinno byś spoko - bo zachorowałeś po wypłacie
no jednak u nas przy następnej wypłacie potrącają chorobowe
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 17 mar 2021, 15:36

jasiak pisze:
17 mar 2021, 11:21
. . . .
Skoro organy administracji wydają swe decyzje na podstawie przepisów (w wypadku NPŚ będzie to bezsprzecznie ustawa o świadczeniach rodzinnych) i zawsze przy każdej okazji tę kwestię podkreślają, to bardzo proszę wskazać taki przepis, który daje podstawę w ww sytuacji do wydania decyzji o ustaleniu nienależnie pobranego świadczenia i jego zwrocie wraz z odsetkami.
Jakbyście mieli problem ze znalezieniem tego właściwego przepisu, ale usilnie chcielibyście wykazać, że NPŚ zaistniało, gdyż została spełniona któraś z wymienionych w art. 30 ustawy o świadczeniach rodzinnych okoliczności, to bardzo proszę kogoś z Was, kogoś bardziej obeznanego z ww przepisem ustawy o uzasadnienie ewentualnie podjętej decyzji orzekającej o ustaleniu NPS i o jego zwrocie (wraz z odsetkami) za wynikający, z inicjującego temat pierwszego posta, okres marca br.
NPŚ nie jest czymś co moglibyście potraktować inaczej niż wynika wprost z przepisu art. 30 ww ustawy.
Wasze widzimisię nie ma w tej sprawie żadnego znaczenia, ponieważ o tym, czy jest podstawa do orzeczenia o NPŚ decyduje ww przepis i kropeczka ;)
Poproście szkoleniowców, aby zrobili z tego tematu specjalne szkolenie, abyście nie naginali prawa, bo Wam się coś wydaje.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 17 mar 2021, 16:05

Kultury trochę gościu....wypowiadaj się bez "epitetów" pod kątem forumowiczów.... Nigdy cie nie obrażałam i nie życzę sobie abyś ty obrażał mnie.
Podpowiadasz szkolenie....dobry pomysł...zarejestruj dz. gosp. i prowadź szkolenia z zakresu świadczeń rodzinnych. Będziesz miał zajęcie.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 17 mar 2021, 16:23

~o~ pisze:
17 mar 2021, 16:05
Kultury trochę gościu....wypowiadaj się bez "epitetów" pod kątem forumowiczów.... Nigdy cie nie obrażałam i nie życzę sobie abyś ty obrażał mnie.
Podpowiadasz szkolenie....dobry pomysł...zarejestruj dz. gosp. i prowadź szkolenia z zakresu świadczeń rodzinnych. Będziesz miał zajęcie.
Szanowna Pani, spod nic nie znaczącego ciągu znaczków, czy bardziej merytorycznie i w temacie mogłabyś się wypowiedzieć ?
Tylko proszę Cię nie opowiadaj co dzieje się w innej gminie.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 18 mar 2021, 16:02

Szanowny Panie spod dużo znaczącego nicku ....... a co ci się nie podoba w moim ciągu znaczków ?
Masz jakieś upodobania /oczekiwania w tym temacie?

Ktoś, kiedyś ten "ciąg znaczków" określił jako " o w falbankach " i bardzo mi się to podobało. No szkoda , że masz inne zdanie na ten temat.
~o~
VIP

Napisano: 18 mar 2021, 16:23

~o~ pisze:
18 mar 2021, 16:02
Szanowny Panie spod dużo znaczącego nicku ....... a co ci się nie podoba w moim ciągu znaczków ?
Masz jakieś upodobania /oczekiwania w tym temacie?

Ktoś, kiedyś ten "ciąg znaczków" określił jako " o w falbankach " i bardzo mi się to podobało. No szkoda , że masz inne zdanie na ten temat.
A Ty dalej swoje.
Merytorycznie odnieś się do zadanego pytania przez autora tematu i przeze mnie - PROSZĘ i oczekuję, że jednak podzielisz się wiedzą w ww zakresie sprawy
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 18 mar 2021, 16:30

A masz jakiś problem w pracy ze Świadczeniami rodzinnymi , oczekujesz pomocy, wsparcia ?
Autor tematu jest usatysfakcjonowany albo zdegustowany twoją pomocą bo kontynuuje tematu.
~o~
VIP

Napisano: 18 mar 2021, 16:33

Masz jakieś deficyty...nawet poczucie humoru w tobie zanikło...
Pozdrawiam gorąco....do jutra.
~o~
VIP

Napisano: 27 maja 2021, 9:30

To jak w końcu z tym nienależnym świadczeniem po śmierci?
Mada2406
Praktykant
Od: 06 kwie 2017, 12:49
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 27 maja 2021, 11:46

nie jest to nienależnie pobrane świadczenie, więc nie ma podstawy do wydania decyzji, ale jest to świadczenie nienależące się po dniu śmierci osoby wymagającej opieki. w takim przypadku robisz po prostu wezwanie do zapłaty tej kwoty - podstawa prawna art. 405 Kc w związku z art. 410 par. 2 Kc.
GregoryP
Praktykant
Od: 09 kwie 2021, 11:10
Zajmuję się: ŚW/ŚR

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem