ŚP kobietka wyłączona z KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 05 gru 2014, 9:31

Tak prawdziwe, jak może byc prawdziwe, że w jednym KRUSie bez problemu ubezpieczą zdrowotnie żonę przy mężu, a w drugim nie chcą. I sama odpowiedz może tyle dac tej zonie, co wczesniej dawała jej decyzja odmawiająca jej prawa do swiadczenia. Tym bardziej, że w przepisach o ubezpieczeniu rolników jest zapis o objęciu domownika całą gamą ubezpieczeń, ale nie samym zdrowotnym.
Przyznając swiadczenie ośrodek ma obowiązek objąc taką osobę zarówno ubezpieczeniem społecznym jak i zdrowotnym. I w czym tu problem. KRUS nie chce ubezpieczyc zdrowotnie, to ten obowiązek spada na ośrodek, a nie żeby baba pukała od drzwi do drzwi i prosiła sie o ubezpieczenie, a w trakcie tego pukania pozostawała bez niego.
I uwazam , ze w takim przypadku nie ma potrzeby ubezpieczania zdrowotnego wstecz, tylko wystarczy na bieżąco.
m&m

Napisano: 05 gru 2014, 14:00

Też jestem za tym, żeby przepisy jasne i czytelne dla wszystkich i żeby nie traktowano rolnika jak tego konia wyścigowego - że wszędzie go można pogonić.
Ale tak nie jest, z jednej strony są przepisy wprowadzające obowiązek zgłoszenia do ubezpieczenia w ciągu siedmiu dni niepracującego współmałżonka i to dotyczy ubezpieczeń w ZUS jak i w KRUS.
Z drugiej strony osoba pobierająca świadczenie pielęgnacyjne też musi gdzieś być ubezpieczona zdrowotnie, w moim przypadku zgłosił mnie mąż - bo mój ośrodek stał na stanowisku, że ubezpieczą zdrowotnie tylko wtedy gdyby nikt mnie nie mógł dopisać do swojego ubezpieczenia.
A wracając do tematu dlatego podpowiedziałam, żeby mąż tej pani zgłosił ją wypełniając wniosek do swojego ubezpieczenia, bo jeżeli KRUS odmówi jemu takiego doubezpieczenia żony to zrobi to dając pisemną odpowiedź i z taką odmową idzie do OPS i pisze żeby ją ubezpieczyli przy świadczeniu, bo nie ma innej możliwości.
Ale jeżeli jest droga na skróty, że od razu może ją OPS ubezpieczyć zdrowotnie no to powinien to zrobić, również z datą wsteczną, bo kto wie czy po jakimś czasie nie odezwie się NFZ.
wwo

Napisano: 05 gru 2014, 14:16

status czlonka rodziny osoby ubezpieczonej (a maz rolnik taka osoba ubezpieczona jest) zwalnia organ wlasciwy (nas) z objecia ubezpieczeniem zdrowotnym osoby, ktorej przyznaliśmy SP,SZO,ZDO...jest na to bardzo jasny przepis w ustawie o świadczeniach opieki zdrowotnej...wiec za bardzo nie rozumiem tych KRUSow, ktore upieraja sie, ze mamy obowiazek choc wcale go nie mamy:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x