Sp odmowa, ponowny wniosek - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 10 mar 2023, 12:20

stan faktyczny na pewno uległ zmianie, gdyż wnioskodawca, ale przede wszystkim podopieczny jest starszy i może bardziej schorowany (pogorszenie stanu zdrowia).

Czyli, aby mówić o zmianie opiekunka może złożyć wniosek o wydanie nowego Orzeczenia o niepełnosprawności dla swego podopiecznego i następnie złoży nowy wniosek o ŚP - czy wówczas stan faktyczny zmieni się (wydany zostaje nowy dokument) ?

A doprowadzenie do zmiany wcześniej wydanej decyzji z uwagi na ważny interes społeczny i interes strony ?
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 10 mar 2023, 12:27

skłądają wniosek drugi raz, piszą, że stan zdrowia wobec czego opieka uległy zmianie i już trzeba cisnąĆ normalną procedurę bo takie umorzenie z pewnością kolegium uwali
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 10 mar 2023, 12:44

U mnie ( było nie oświadczenie a zaświadczenie lekarskie o pogorszeniu stanu zdrowia) to uchylili drugą odmowę i umorzyli postępowanie ze względu na jego tożsamość.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 10 mar 2023, 13:16

No to imo troszkę przegięli, chyba że odmowa nie wynikała z zakresu opieki...
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 06 lut 2024, 14:15

Mam podobną sprawę. Wniosek złożony ponownie, bo kolejne orzeczenie. Wcześniej odmowa utrzymana przez SKO. Przeprowadziłam postępowanie bo nie wiedziała czy przypadkiem stan zdrowia się nie pogorszył. Podczas wywiadu na jaw wyszło, że Pani od przeszło 10 lat posiada gospodarstwo rolne. Napisała mi oświadczenie, ja wydałam decyzje odmowną. Akurat stan zdrowia osoby niepełnosprawnej nie zmienił się. Odwołala się. SKO uchyliło moją decyzję i dało mi do ponownego rozpatrzenia. Powołali sie na art. 156 par. 1 pkt 3 oraz 61 i 61a kpa. Jeśli uznam, że jednak sprawa nie jest tożsama z poprzednią mam ustalić, kto prowadzi gospodarstwo rolne i czy pobiera dopłaty w ARiMR. Czy dobrze myślę, że normalnie rozpatruję, bo pomimo, że stan zdrowia nie uległ pogorszeniu to jednak okazało się, że posiada gospodarstwo rolne o czym wcześniej nie wspominała.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x