Do mnie bardziej przemawia powyższe, z tym bym się prędzej zgodziła (niż z tym przykładem nr 3 z ministerstwanoteev pisze: ↑11 sty 2024, 15:51A ja znalazłem coś takiego:
LexPrzy ustalaniu prawa do świadczenia pielęgnacyjnego na zasadach obowiązujących do 31.12.2023 r. w kwestii ustalenia w okresie od 01.01.2024 r. początkowego okresu przysługiwania prawa do ww. świadczenia nie znajduje zastosowania art. 24 ust. 2a u.ś.r., bowiem przepisy te zawierają własne rozwiązania w tym zakresie. Co oznacza, że zasada wynikająca z treści art. 24 ust. 2a u.ś.r. nie może być stosowana w sytuacji, gdy osoby o przyznanie świadczenia składają wnioski po raz pierwszy w okresie od 01.01.2024 r., gdyż od tej daty obowiązują nowe zasady ustalania prawa do świadczenia pielęgnacyjnego wynikające z treści cytowanych wyżej przepisów u.ś.w. Zatem w sytuacji, gdy wniosek o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego złożony zostanie po dniu 31 grudnia 2023 r. prawo do tego świadczenia należy ustalić na podstawie nowych przepisów, które obowiązywać będą od 1 stycznia 2024 r., także wówczas, gdy do wniosku zostanie dołączone orzeczenie o niepełnosprawności wydane w grudniu 2023 r.
nie znajduje zastosowania art. 24 ust. 2a u.ś.r., bowiem przepisy te zawierają własne rozwiązania w tym zakresie.
Zgadzam się z tym. I Wardach i Mazurkiewicz też mówili że można przyznać na starych zasadach jak wniosek o orzeczenie został złożony w 2023Zofia pisze: ↑12 sty 2024, 11:12Art.63 ust.1 mówi tak:
w sprawach o świadczenie pielęgnacyjne, do których prawo powstało do dnia 31 grudnia stosuje się przepisy dotychczasowe.
ust.2:
osoby, którym przed dniem wejścia w życie ustawy
albo od dnia wejścia w życie ustawy na zasadach obowiązujących do dnia 31 grudnia
przyznane zostało prawo do ŚP co najmniej do dnia 31 grudnia - zachowują na zasadach obowiązujących do 31 grudnia prawo do ŚP [...][/i]
Czyli można komuś w styczniu (po dniu wejścia w życie ustawy) przyznać na starych zasadach i wstecz (co najmniej do 31 grudnia). Tu nie ma mowy o tym, że osoby musiały wcześniej pobierać świadczenie pielęgnacyjne.