krótko podsumowując brakuje jasnego, oldskulowego, przepisu intertemporalnego
U mnie jest taka sytuacja, Pani nigdy nie pobierała ŚP, pierwszy wniosek złożyła w styczniu 2024 na wniosku (który już nie obowiązuje) nie wiem skąd go wzięła, orzeczenie dziecka jest z listopada, wniosek na komisji złożony w październiku 2023. I teraz mam wątpliwość czy przyznać od stycznia tj. od miesiąca złożenia wniosku czy od października zgodnie z art 24 ust 2a. Pani nie pracuje. W art. 63 ust 1-3 jest mowa o prawach nabytyxh do 31.12.2023 se mogą dalej korzystać dlatego są dwa druki wniosków, a co z osobami co składają od stycznia? Aha a co z nie obowiązującym wnioskiem powinna go wycofać, umorzyć postępowanie, a potem na obowiązującym druku złożyć? Analizując u.o.s.w te art. 63 mam mętlik jak postępować z osobami które dopiero otrzymały orzeczenia, czy mamy się cofać???noteev pisze: ↑09 sty 2024, 19:33Jest to kontrowersyjne i bym się pokłóciłTom. pisze: ↑05 sty 2024, 10:22jak najbardziej można, przecież jej prawo powstało w 2023 i zastosowanie ma 63 ust. 1 ustawy o wspierającymAnita3 pisze: ↑05 sty 2024, 9:59A co zrobić w sytuacji, gdy osoba składa po raz pierwszy wniosek o świadczenie pielęgnacyjne w styczniu, a wniosek na komisję złożony był w listopadzie. Osoba nie pracuje, więc należałoby się tej osobie świadczenie od listopada, ale czy można tak przyznać jeśli złoży wniosek ten obowiązujący od 01.01.2024 r.? Z drugiej strony chyba nie może złożyć starego wniosku, skoro nie miała wcześniej świadczenia?![]()
Według mnie w roku 2024 nie istnieje "stare ŚP", bo ono obowiązywało do 31.12.2023, a więc przyjęcie "starego" wniosku składanego pierwszy raz jest niemożliwe.
Art. 63 ust. 1 dotyczy prawa, które już powstało (do 31 grudnia 2023), a nie tego, które dopiero powstanie (od 1 stycznia 2024) i mówi wyraźnie, że w sprawach o ŚP w brzmieniu dotychczasowym, do których prawo powstało do 31 grudnia 2023 r. stosuje się dotychczasowe przepisy. Z racji tego, że nie ma dotychczasowych przepisów, według mnie nowe sprawy od 1 stycznia 2024 r. należy załatwiać tylko na podstawie nowych przepisów.
tym nowym na nowych wnioskach dajemy od stycznia bez wyrównań ! Nie wiem już sama czy tak jest dobrze, ale taką decyzję podjęłiśmy bo czego trzeba się trzymać.