ŚP prawomocny wyrok - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 5    [ Posty: 43 ]

Napisano: 31 sty 2024, 11:26

Tom. pisze:
31 sty 2024, 11:24
owszem jest, w zdecydowanej mniejszości, ale ja już o nim nie wspominam nawet.... na studiach to nawet o quasitrójinstancyjności słyszałem. Jak pasowało to się kombinowało i z takimi opiniami :lol:

skoro jednak ktoś tam z LEXa już napisał na początku, że jest dwuinstancyjne to cała reszta o 30 dniach jest funta kłaków warta ;)
Ja wrzuciłem orzecznictwo potwierdzające twoje zdanie :)
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 31 sty 2024, 11:29

Szarak pisze:
31 sty 2024, 11:26
...
Widziałem, czytałem, git. Tak tylko napomknąłem o tej mniejszości :)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 26 lut 2024, 15:52

Ja mam Panią, która miała przyznane Śp przez UW do 30.09.2023. W lutym Pani otrzymała orzeczenie wojewódzkiego zespołu, od którego złożyła odwołanie do sądu (brak pkt 8). Urząd Wojewódzki uznał, że to orzeczenie w związku ze złożonym odwołaniem, nie jest ostateczne i wyrównał jej świadczenie pielęgnacyjne od października do grudnia 2023r. i dokumenty odesłał do nas bo koordynacja zachodzi do 31.12.2023r. Nie wiem co robić teraz, ja uważałam że orzeczenia wojeódzkiego zespołu jest ostateczne.
root
Referent
Od: 12 sty 2017, 11:59
Zajmuję się: ŚW/FA/500+

Napisano: 27 lut 2024, 8:50

no coś im nie pykło :lol: zawsze można ich decyzję do unieważnienia wysłać do ministerstwa :D
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 22 maja 2024, 9:53

Mamy osobę, która miała przyznane ŚP i ZP na córkę na podstawie orzeczenia ważnego do 15 stycznia 2022 r. Przedłużyliśmy jej prawo do tych świadczeń na podstawie ustawy covidowej. Następnie na podstawie ustawy "konsumenckiej" przedłużyliśmy do 30.09.2024 r., z zastrzeżeniem że nie dłużej niż do ostatniego dnia miesiąca wydania nowego orzeczenia z walorem ostateczności. Obecnie złożyła wniosek o ŚP i ZP do którego dołączyła orzeczenie o umiarkowanym stopniu powiatowego zespołu z października 2022, wojewódzkiego zespołu otrzymujące w mocy z grudnia 2022 r. i wyrok sądu prawomocny od kwietnia 2024 uznający, że dziecko jest niepełnosprawne w stopniu znacznym. Wcześniej nic nas nie informowała o działaniach z nowym orzeczeniem dziecka.

Teraz bądź mądry i pisz wiersze.

Nasze pierwsze spostrzeżenia odnośnie planowanych działań
1. Wystąpić do SKO o unieważnienie przedłużenia decyzji "konsumenckich" (podnoszony w tej ustawie walor ostateczności)
2. Zawiesić postępowanie w związku z zagadnieniem wstępnym (rozstrzygnięcie SKO)
3. Zakładamy, ze SKO wyeliminuje decyzje "konsumenckie"
4. Przyznajemy prawo do ZP i SP od stycznia 2023 r. (zakładamy, że decyzje covidowe wygasły z ostatnim dniem grudnia, po wydaniu w grudniu orzeczenia wojewódzkiej komisji ostatecznej ale nieprawomocnej - ustawa covidowa pozwalała na różną interpretacje)
5. Wypłacone od stycznia 2023 do kwietnia 2024 r. ŚP i ZP zaliczamy w poczet świadczeń należnych do wypłaty w ramach nowych decyzji, które wydamy po odwieszeniu postępowania w związku z unieważnieniem decyzji "konsumenckich" przez SKO

Proszę o sugestię odnośnie poprawności naszego planowanego toku postępowania.
lutek107
Stażysta
Od: 16 maja 2017, 8:16
Zajmuję się: PS/ŚW/FA/ŚR

Napisano: 22 maja 2024, 9:59

na covidzie zgodnie z orzecznictwem SA można było cisnąc do wyroku, tam nie było warunku ostateczności, więc ja bym uznał, że do sierpnia 2023 było OK. Reszta tak jak napisane. A w sumie czy zrobicie od stycznia czy od września to skutek taki sam :D
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 22 maja 2024, 10:10

Pytanie czy nie powinno być decyzji o nienależnie pobranych świadczeniach i o ich zwrocie za okres od września 2023 do kwietnia 2024 r.? Z drugiej strony za ten okres należało by jej przyznać prawo do świadczeń na podstawie obecnego wyroku sądu. Ale ZP mogła od stycznia 2023 r. pobierać na podstawie orzeczenia o umiarkowanym stopniu.
Chyba jednak zwrot nie trzymałoby się to kupy.
lutek107
Stażysta
Od: 16 maja 2017, 8:16
Zajmuję się: PS/ŚW/FA/ŚR

Napisano: 22 maja 2024, 12:01

lutek107 pisze:
22 maja 2024, 9:53
z zastrzeżeniem że nie dłużej niż do ostatniego dnia miesiąca wydania nowego orzeczenia z walorem ostateczności.
Ja mam pytanie odnoście tego powyżej. Jak piszesz w decyzji? Bo u mnie piszę tylko że nie "dłużej niż nowe orzeczenie stanie się ostateczne."

Czy możemy tak pisać że do ostatniego dnia miesiąca? I gdzie to jest napisane?

Mam problem przy ŚP na starych zasadach - bo nowe orzeczenie stało się prawomocne w dniu 22.05. więc wg mnie powinnam Pani X wypłacić tylko za okres od 01/05/2024 do 22/05/2024 na podstawie starego orzeczenia. Bo od 23/05/2024 już jej nie przysługuje tak? Dobrze myślę?
PaulinaAmela
Stażysta
Od: 30 maja 2019, 11:31
Zajmuję się: ŚW/ŚR

Napisano: 22 maja 2024, 12:07

bardzo niedobrze myślisz ;)
4. Prawo do zasiłku pielęgnacyjnego lub świadczenia pielęgnacyjnego ustala się na czas nieokreślony, chyba że orzeczenie o niepełnosprawności lub orzeczenie o stopniu niepełnosprawności zostało wydane na czas określony. W przypadku wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności na czas określony prawo do zasiłku pielęgnacyjnego lub świadczenia pielęgnacyjnego ustala się do ostatniego dnia miesiąca, w którym upływa termin ważności orzeczenia.
orzeczenie jest ważne do dnia ostateczności czyli np. tego 22 maja wobec czego zgodsnie z 24 ust. 4 i ZP i SP ustalasz do końca maja
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 22 maja 2024, 12:12

Tom. pisze:
22 maja 2024, 12:07
4. Prawo do zasiłku pielęgnacyjnego lub świadczenia pielęgnacyjnego ustala się na czas nieokreślony, chyba że orzeczenie o niepełnosprawności lub orzeczenie o stopniu niepełnosprawności zostało wydane na czas określony. W przypadku wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności na czas określony prawo do zasiłku pielęgnacyjnego lub świadczenia pielęgnacyjnego ustala się do ostatniego dnia miesiąca, w którym upływa termin ważności orzeczenia.
orzeczenie jest ważne do dnia ostateczności czyli np. tego 22 maja wobec czego zgodsnie z 24 ust. 4 i ZP i SP ustalasz do końca maja
No dobrze to akurat rozumiem.

Ale co w przypadku kiedy ja przedłużałam prawo do SP zgodnie z "ustawą o szczególnych rozwiązaniach służących zachowaniu ważności niektórych orzeczeń o niepełnosprawności oraz orzeczeń o stopniu niepełnosprawności". Tam jest właśnie zapis "jednak nie dłużej niż do dnia, w którym nowe orzeczenie o niepełnosprawności albo nowe orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, stanie się ostateczne."
PaulinaAmela
Stażysta
Od: 30 maja 2019, 11:31
Zajmuję się: ŚW/ŚR

Strona 4 z 5    [ Posty: 43 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x