specjalizacja II stopień
Re: specjalizacja II stopień
iść na specjalizację .... albo poczekać 2 lata i zrobić II
Muszę przepracować 3 lata w zawodzie pracownika socjalnego czy ogólnie np. jako aspirant pracy socjalnej?
I po 3 latach mogę iść na specjalizację pierwszego stopnia? a po 5 latach mogę iść od razu na specjalizację 2 stopnia tak?już na pierwszy nie tylko od razu na drugi?
I po 3 latach mogę iść na specjalizację pierwszego stopnia? a po 5 latach mogę iść od razu na specjalizację 2 stopnia tak?już na pierwszy nie tylko od razu na drugi?
tak tak musisz być pracownikiem socjalnym do jedynki 2 lata stażu a do II 5 lat stażu . Nie konieczna jest jedynka do dwójki . Ja nie mam jedynki mam 5 lat i właśnie sie zgłosiłam na II stopień
Art. 10. Ustala się stopnie awansu zawodowego w zawodzie pracownika socjalnego:
1) pracownik socjalny;
2) starszy pracownik socjalny;
3) specjalista pracy socjalnej;
4) starszy specjalista pracy socjalnej;
5) główny specjalista pracy socjalnej.
Art. 11. Stopnie awansu zawodowego można uzyskać w przypadku:
1) starszego pracownika socjalnego – po przepracowaniu 3 lat w zawodzie pracownika socjalnego, a jeżeli osoba ukończyła studia wyższe, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1 – po przepracowaniu 2 lat w zawodzie pracownika socjalnego;
2) specjalisty pracy socjalnej – po uzyskaniu I stopnia specjalizacji zawodowej i przepracowaniu 5 lat w zawodzie pracownika socjalnego, a jeżeli osoba ukończyła studia wyższe, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1 – po przepracowaniu 4 lat w zawodzie pracownika socjalnego;
3) starszego specjalisty pracy socjalnej – po uzyskaniu II stopnia specjalizacji zawodowej i przepracowaniu 7 lat w zawodzie pracownika socjalnego, a jeżeli osoba ukończyła studia wyższe, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1 – po uzyskaniu II stopnia specjalizacji zawodowej i przepracowaniu 6 lat w zawodzie pracownika socjalnego;
4) głównego specjalisty pracy socjalnej – po uzyskaniu II stopnia specjalizacji zawodowej i przepracowaniu 8 lat w zawodzie pracownika socjalnego.
1) pracownik socjalny;
2) starszy pracownik socjalny;
3) specjalista pracy socjalnej;
4) starszy specjalista pracy socjalnej;
5) główny specjalista pracy socjalnej.
Art. 11. Stopnie awansu zawodowego można uzyskać w przypadku:
1) starszego pracownika socjalnego – po przepracowaniu 3 lat w zawodzie pracownika socjalnego, a jeżeli osoba ukończyła studia wyższe, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1 – po przepracowaniu 2 lat w zawodzie pracownika socjalnego;
2) specjalisty pracy socjalnej – po uzyskaniu I stopnia specjalizacji zawodowej i przepracowaniu 5 lat w zawodzie pracownika socjalnego, a jeżeli osoba ukończyła studia wyższe, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1 – po przepracowaniu 4 lat w zawodzie pracownika socjalnego;
3) starszego specjalisty pracy socjalnej – po uzyskaniu II stopnia specjalizacji zawodowej i przepracowaniu 7 lat w zawodzie pracownika socjalnego, a jeżeli osoba ukończyła studia wyższe, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1 – po uzyskaniu II stopnia specjalizacji zawodowej i przepracowaniu 6 lat w zawodzie pracownika socjalnego;
4) głównego specjalisty pracy socjalnej – po uzyskaniu II stopnia specjalizacji zawodowej i przepracowaniu 8 lat w zawodzie pracownika socjalnego.
TU JEST COŚ INNEGO CZYLI PO UZYSKANIU II STOPNIA SPECJALIZACJI BĘDĘ STARSZYM SPECJALISTĄ PRACY SOCJALNEJ?
bożena ja przepraszam ale skąd ty takie cudeńka wzięłaś ???
ja po II jestem starszym specjalistą pracy socjalnej
II stopień specjalizacji = starszy specjalista pracy socjalnej ( zgodnie z rozporządzeniem dot wznagradzania pracowników samorządowych). Jest jeszcze dodatkowo wyjaśnienie Ministerstwa- poszukaj w necie.
A propo wykształcenia Zgodnie z ustawą o pomocy społecznej
Art. 116. 1. Pracownikiem socjalnym może być osoba, która spełnia co najmniej jeden z niżej wymienionych warunków:
1) posiada dyplom ukończenia kolegium pracowników służb społecznych;
2) ukończyła studia wyższe na kierunku praca socjalna;
3) do dnia 31 grudnia 2013 r. ukończyła studia wyższe o specjalności przygotowującej do zawodu pracownika socjalnego
na jednym z kierunków:
a) pedagogika,
b) pedagogika specjalna,
c) politologia,
d) polityka społeczna,
e) psychologia,
f) socjologia,
g) nauki o rodzinie
A propo wykształcenia Zgodnie z ustawą o pomocy społecznej
Art. 116. 1. Pracownikiem socjalnym może być osoba, która spełnia co najmniej jeden z niżej wymienionych warunków:
1) posiada dyplom ukończenia kolegium pracowników służb społecznych;
2) ukończyła studia wyższe na kierunku praca socjalna;
3) do dnia 31 grudnia 2013 r. ukończyła studia wyższe o specjalności przygotowującej do zawodu pracownika socjalnego
na jednym z kierunków:
a) pedagogika,
b) pedagogika specjalna,
c) politologia,
d) polityka społeczna,
e) psychologia,
f) socjologia,
g) nauki o rodzinie
co w przypadku gdy mam możliwość iść teraz na spec II st luty-październik a 5 lat pracy minie w lipcu? jak to jest liczone?
Mam dyplom pracownika socjalnego, licencjat polityka społeczna i wyższe magisterskie resocjalizacja z profilaktyką społeczną oraz 4 lata pracy w zawodzie. Jaki powinnam mieć stopień awansu?
Z góry dziękuję Wszystkim, którzy zechcą odpowiedzieć na moje pytanie.
Z góry dziękuję Wszystkim, którzy zechcą odpowiedzieć na moje pytanie.
Oprócz specjalizacja II stopień - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
marnotrawienie środków - zmiana świadczeniobiorcy
Nienależnie pobrany stały - pomocy
decyzja potwierdzenie prawa do świadcz. zdrowotnych
odwołanie
czy odliczać składkę KRUS
odliczenie składki KRUS
data wydania decyzji
badania dla kierowcow na samochod sluzbowy
WYWIAD SRODOWISKOWY
dzień prac.socjalnego
dożywianie od stycznia 2014
czy wynagrodzenie za warsztaty terapii zajęciowej wliczamy do dochodu ? pilne