specjalny zasiłek opiekuńczy a zwolnienie lekarskie
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR, ŚW, KDR, ZA ZYCIEM
- Kontakt:
specjalny zasiłek opiekuńczy a zwolnienie lekarskie
Witam
Kobieta pobiera specjalny zasiłek opiekuńczy, ii tu nagle w płatniku przyszło mi powiadomienie, że od 05-03-2019r do 01-04-2019r. ma zwolnienie lekarskie. Co w tej sytuacji ??? Symbol 2B -- kobieta jest w ciązy.
W ustawie nic nie ma na ten temat. Co robić?
Kobieta pobiera specjalny zasiłek opiekuńczy, ii tu nagle w płatniku przyszło mi powiadomienie, że od 05-03-2019r do 01-04-2019r. ma zwolnienie lekarskie. Co w tej sytuacji ??? Symbol 2B -- kobieta jest w ciązy.
W ustawie nic nie ma na ten temat. Co robić?
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: specjalny zasiłek opiekuńczy a zwolnienie lekarskie
Bycie w ciąży nie oznacza, że nie jest w stanie sprawować opieki, więc ja bym nic nie robił.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
-
- Referent
- Zajmuję się: St. specj.
- Kontakt:
Pytałam na szkoleniu o zwolnienie lekarskie podczas szo - odpowiedziano mi ze nie sprawuje opieki i zasiłek nie należy się za okres zwolnienia chorobowego.
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Można to tak traktować, gdy choroba uniemożliwia sprawowanie opieki np. przebywanie w szpitalu, jeśli jednak dostaje zwolnienie na hemoroidy, albo wysypkę z zaleceniem "chory może chodzić" - to ja bym problemu nie widział.
No chyba, że sam sie domaga uchylenia decyzji na czas swojej choroby...
No chyba, że sam sie domaga uchylenia decyzji na czas swojej choroby...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
opiekun osoby niepełnosprawnej to też człowiek i ma prawo zachorować a nasza ustawa milczy na ten temat, tylko skąd to zwolnienie? z KRUSu? jak ci wyszło z płatnika to raczej nie ... może ja jestem i zielona ale zwolnienie lekarskie nie wynika ze stosunku pracy?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
W sumie też się z tym nie spotkałem, ale chyba jeśli pacjent sobie zażyczy, to ma prawo do zwolnienia lekarskiego w każdym przypadku...
Albert Camus
Albert Camus
-
- Referent
- Zajmuję się: St. specj.
- Kontakt:
Zwolnienie od lekarza, każdy ma prawo do zwolnienia, a sprawa dla mnie jest jasna nie podejmuje zatrudnienia bo jest chory, rezygnuje z zatrudnienia bo jest chory a nie ze względu na sprawowanie opieki. Odmowa niech się odwołuje.
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Zacznijmy od tego ,że osoba pobierająca szo nie ma ubezpieczenia chorobowego. Nie jest w zatrudnieniu i lekarz nie powinien wystawiać zwolnienia lekarskiego.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR, ŚW, KDR, ZA ZYCIEM
- Kontakt:
Dokładnie, ale skoro mam taka sytuację , co zrobić. Nie mam 100% pewności czy wypłacać dalej specjalny zasiłek opiekuńczy czy jej w tym okresie uchylić decyzje.
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
masz do wyboru:
1. Wezwać do złożenia wyjaśnień . Niech w formie oświadczenia napisze czy zaprzestała opieki czy nie.wyjaśnij kobiecie , że nie może brać zwolnień lekarskich.Na wszelki wypadek zleć aktualizacje wywiadu.
2. od razu -wniosek o przeprowadzenie aktualizacji wywiadu i wyjaśnienie czy opieka jest spraw3owania dalej czy nie.
1. Wezwać do złożenia wyjaśnień . Niech w formie oświadczenia napisze czy zaprzestała opieki czy nie.wyjaśnij kobiecie , że nie może brać zwolnień lekarskich.Na wszelki wypadek zleć aktualizacje wywiadu.
2. od razu -wniosek o przeprowadzenie aktualizacji wywiadu i wyjaśnienie czy opieka jest spraw3owania dalej czy nie.
Oprócz specjalny zasiłek opiekuńczy a zwolnienie lekarskie - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Zagmatwany przypadek nienależnie pobranego rodzinnego
od kiedy wyrównanie zas pielęgnacyjnego?
szo- wiecznie bezrobotna córka i jej matka
zł za zł potem utrata dochodu i należą się pełne kwoty
koordynacja na jedno dziecko- wielki problem
ustanowienie opieki prawnej dla babci
znowu - szo ubiega sie uczennica ( nie student ) w ciąży
Przedawnienie nienależnie pobranych - Sygnity
Świadczenie rodzicielskie w lutym nie ma 1.000zł.
Czy przyznalibyście Zasiłek pielęgnacyjny.
utrata pracy i zasiłek macierzyński
rozłożenie na raty nienależnie pobrane
zaś. piel. dla przedst. ustawowego dyr. Domu Dziecka
urząd wojewódzki przekazał winoski
czy wniosek na becik można złożyć 2 razy ?
brak zwrotu nienaleznie pobranych swiadczen