Sport, kultura.... - Stare tematy

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 30 lis 2015, 14:32

pcpr pisze:
Tomasz1981 pisze:cenna uwaga Kasia11, a procedury zostały wysłane :)
a czy ja też mógłbym jeszcze raz prosić o przesłanie?? [email protected]
dziękuję za szybką "interwencję" :)
Gość

Napisano: 30 lis 2015, 16:05

Tomasz 1981, pomyliłam się przy swoim e-mailu, proszę jeszcze raz o wiadomość: [email protected]
Dzięki
PCPR

Napisano: 02 gru 2015, 11:29

PCPR pisze:Tomasz 1981, pomyliłam się przy swoim e-mailu, proszę jeszcze raz o wiadomość: [email protected]
Dzięki
wysłane
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 02 gru 2015, 12:20

Witam kolegów i kolezanki
Czy ktos z was zajmujących się wnioskami o dofinansowanie ze środków PFRON w ramach zadania pn."sport, kutura i rekracja i turystyka dla osób niepeł."mógłby udzielić pomocy i wsparcia?
otóz mam taką sytuację,że we wczesniejszych latach o pomoc i wsparcie ubiegał się ZPCH i taką pomoc uzyskał. Jednak w chwili obecnej złożył wniosek jako przedsiebiorstwo prowadzące dział/ gosp. - zatrudnia osoby niepłnosprawne i udziela im wsparcia. Czy istnieją podstawy prawne, aby złożony wniosek został rozpatrzony pozytywnie?
Jak wy podeszli byście do tej sprawy?

Dziękuję za wszelką pomoc i podpowiedzi.
Pozdrawiam
Agatka

Napisano: 02 gru 2015, 15:46

A czy ten nowy podmiot ma dwa lata działalności?
Melba

Napisano: 02 gru 2015, 16:35

tak
Agatka

Napisano: 02 gru 2015, 20:25

a wcześniej ZPCH jako kto składał wnioski? czy ZPCH jest wpisany do KRS? czy ma statut? - pytam bo nie miałem nigdy do czynienia z ZPCH

przepisy mówią tak:
"§ 4. O dofinansowanie ze środków Funduszu organizacji sportu, kultury, rekreacji i turystyki dla osób niepełnosprawnych mogą ubiegać się osoby prawne i jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej, jeżeli:

1) prowadzą działalność na rzecz osób niepełnosprawnych przez okres co najmniej 2 lat przed dniem złożenia wniosku;"

Teraz nasuwa sie pytanie czy zatrudnianie osób niepełnosprawnych to działalność na rzecz osób niepełnosprawnych? Jakiego udzielają im wsparcia?
Na Twoim miejscu zwrócił bym się na piśmie do biura pełnomocnika rządu ds. osób niepełnosprawnych z prośbą o wyjaśnienie ww. przepisu.

ponadto, podaje Ci rodzaje osoby prawnej i jednostki org.

Rodzaje osób prawnych:
Wśród osób prawnych polska nauka prawa rozróżnia następujące rodzaje osób prawnych: Skarb Państwa i państwowe osoby prawne, jednostki samorządu terytorialnego oraz ich związki, a także korporacje (związki osób) i fundacyjne osoby prawne (masy majątkowe). Osoba prawna jest tworem abstrakcyjnym – nie istnieje namacalnie. W związku z tym w nauce prawa istnieje kilka teorii wyjaśniających istotę osoby prawnej.
Kwestie wspólne dla wszystkich osób prawnych są regulowane przez kodeks cywilny, który też ustanawia jedną z tych osób, o specjalnym statusie – Skarb Państwa[4]. Inne kategorie osób prawnych są ustanawiane przez ustawy szczególne. Do najważniejszych z nich należą:
spółki kapitałowe (Kodeks spółek handlowych):
spółka akcyjna,
spółka z ograniczoną odpowiedzialnością,
spółdzielnia (Prawo spółdzielcze),
przedsiębiorstwo państwowe (ustawa o przedsiębiorstwach państwowych),
jednostki samorządu terytorialnego: gmina, powiat, województwo (ustawy o samorządzie gminnym, o samorządzie powiatowym i o samorządzie województwa),
Kościół i poszczególne jego jednostki organizacyjne – diecezje, parafie, organizacje kościelne itp. (ustawy regulujące status poszczególnych wyznań),
szkoła wyższa (Prawo o szkolnictwie wyższym),
fundacja (ustawa o fundacjach),
państwowa lub samorządowa instytucja kultury (ustawa o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej)[5],
instytut badawczy (ustawa o instytutach badawczych),
partia polityczna (ustawa o partiach politycznych),
stowarzyszenie rejestrowe (Prawo o stowarzyszeniach),
samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej (ustawa o działalności leczniczej),
związek zawodowy (ustawa o związkach zawodowych),
Polski Związek Łowiecki (Prawo łowieckie),
koło łowieckie wpisane do rejestru prowadzonego przez właściwy zarząd okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego (Prawo łowieckie)

W prawie polskim jednostkami organizacyjnymi nieposiadającymi osobowości prawnej są:
spółka jawna,
spółka partnerska,
spółka komandytowa,
spółka komandytowo-akcyjna,
wspólnota mieszkaniowa,
spółka akcyjna w organizacji,
spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w organizacji,
europejskie zgrupowanie interesów gospodarczych,
partia polityczna niewpisana do ewidencji.
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 19 lut 2016, 10:26

Kasia11 pisze:SDS nie może złożyć wniosku jeśli jest jednostka powiatową
(tożsamość podmiotów)
Witam,

Odświeżam wątek.Mam się zajmować sportem, kulturą... przyznam, że poprzednio zajmująca się tym osoba nie nakreśliła mi tematu, ale po analizie teczek z zeszłych lat zauważyłam, ze ŚDS regularnie korzystał z tych środków. Podsuńcie mi zapisek na ten temat. Z góry dziękuję.
Gość

Napisano: 12 paź 2017, 13:08

Czy mogę prosić o podanie podstawy prawnej, z której wynika, że ŚDS nie może korzystać z dofinansowania zadania sport, kultura, rekreacja i turystyka ON? Z góry dziękuję
pcpr123
Praktykant
Od: 19 lip 2017, 11:59
Zajmuję się: stażysta

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x