sposób wyliczenia za centralne ogrzewanie po sezonie grzewcz - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 28 cze 2017, 10:06

Witam
Jestem nowa w dodatkach mieszkaniowych Pani złożyła mi wniosek o dodatek mieszkaniowy w czerwcu Posiada centralne ogrzewanie, brak centralnej ciepłej wody, brak gazu przewodowego. Moje pytanie brzmi czy wydatki za centralne ogrzewanie biorę z okresu kiedy był sezon grzewczy? dodam że opłaty za centralne ogrzewanie ponoszą w roku przez 7 m-cy są to różne kwoty. Bardzo proszę o pomoc
anulka27
Praktykant
Od: 19 wrz 2014, 10:40
Zajmuję się:

Napisano: 28 cze 2017, 10:43

Wydatki liczymy z miesiąca bieżącego, chyba ze pokrywane sa za dłuzszy okres, wtedy przeliczamy na okresy miesięczne
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 28 cze 2017, 10:58

czasem jest tak, że poza sezonem grzewczym płacą zaliczki na centralne ogrzewanie przez pewien czas. wtedy taką zaliczkę na CO należałoby uwzględnić w obliczeniach (nie z całego okresu, a tę, którą płaci w bieżącym miesiącu)
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 28 cze 2017, 11:54

Dziękuję za odpowiedz Mam jeszcze jedno pytanie odnoście innego wniosku złożonego w czerwcu. Pani X posiada centralne ogrzewanie, centralną ciepłą wodę, brak tylko gazu przewodowego.
Jak obliczyć ryczał za brak gazu przewodowego?
Poprzednia Pani która prowadziła dodatki mieszkaniowe przekazała mi że mam liczyć z rachunku za energie cieplna z okresu kiedy był okres grzewczy ((dodać wartości netto =(opłata za zam. moc cieplna CO + opłata stała za przesył Co+ opłata zmienna za przesył Co + ciepło na potrzeby Co) pomnożyć to przez 23% podatku)) i wychodzi kwota do obliczenia centralnego ogrzewania w stosunku rocznym.Później pomnożyć to przez 7 m-cy : 12 miesięcy. Czy obliczacie ryczałt za brak tylko gazu przewodowego? i z czego mam to obliczyć z faktury za energię elektryczną?
Proszę o odpowiedz z góry dziękuję
anulka27
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 28 cze 2017, 12:03

Ostatnia faktura za prąd, np. z maja lub z czerwca jeżeli dostała w czerwcu i wtedy liczysz najpierw cenę za kWH dodając wszystkie składniki przy których znajduje się "kWH" następnie mnożysz sumę tych składników przez 23% i masz kwotę brutto. Brutto dzielisz przez ilość zużytych kWH i masz cenę za 1 kWH brutto. Podajesz ją do czterech miejsc po przecinku czyli np. 0,5981 zł.

Następnie żeby obliczyć ryczałt za brak gazu przewodowego liczysz:
cena za 1kWH x 10= ryczałt dla pierwszej osoby.
Jeżeli gospodarstwo wieloosobowe to dla każdej kolejnej osoby liczysz ryczałt mnożąc 1 kWH x 2= ryczałt dla każdej kolejnej osoby.

Przykład:
0,5981 x 20= 11.96 zł pierwsza osoba
0,5981 x 2= 1,20 zł każda kolejna osoba w gospodarstwie

Następnie żeby obliczyć ryczałt dla wnioskodawcy, który będzie mu się należał to musisz ustalić udział procentowy ryczałtu w wydatkach na mieszkanie, a potem dodatek mieszkaniowy, który wyjdzie mnożysz przez udział procentowy ryczałtu w wydatkach i masz ryczałt do ręki.
Klara27
Starszy referent

Napisano: 28 cze 2017, 12:52

Dziękuję Klara27 :)
A proszę powiedz mi co z tym centralnym ogrzewaniem przyjąć tylko ta fakturę za maj ? już nie mnożyć razy 7 (bo tyle razy płacą w roku) i dzielić przez 12 m-cy? Nie wyliczać tej średniej? Ostatnie pytanie już nie będę męczyła :)
anulka27
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 28 cze 2017, 13:19

Jeżeli co miesiąc (przez 7 miesięcy) płaci zaliczkę za CO w kwocie X to liczysz normalnie jako wydatek nic nie przeliczasz.
Gdyby jednak to było tak, że np. W czerwcu płaci za CO sumę za 7 miesięcy to wtedy należałoby tę kwotę przeliczyć na miesięczną :)
Klara27
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x