Witam, mam wniosek złożony 28.06.2017r. na dodatek, skład rodziny trzyosobowy, nowe dziecko urodziło się 12 czerwca. Zarządca wpisuje 3 osoby w gospodarstwie domowym. Nie wiem jak mam liczyć: na 3 czy już teraz na 4?
to czemu oni wpisali 3 osoby? Też uważam że dziecko już jest więc liczę na 4, ale czy aby napewno. Przez te 3 miesiące z których biorę dochód rodzina była trzyosobowa
Skład rodziny liczysz na dzień składania wniosku. Dochód rodziny z 3 ostatnich miesięcy. Nie widzę przeciwwskazań, aby wnioskodawca w pkt 10 dokonał poprawki na 4 osoby i zaparafował. Zarządcy nie raz wpisują inną liczbę osób. Wynika to z niewiedzy o rodzinie a czasami z winy wnioskodawcy bo nie zgłosi zmiany liczby osób. Tak bywa często, kiedy jakieś opłaty naliczane są od liczby osób. Ludzie nie zawsze podają prawdę a zarządca pisze, to co wie...
Nie pracuję na dodatkach, klient, mój sąsiad , składając wniosek o dodatek do zas. rodz. z tytułu samotnego wych. dzieci- pyta.... chcę mu pomóc.
W składzie rodziny oczywiście nie podaje zmarłej żony... co z jej dochodami? Czy powinny być liczone za ostatnie 3 mies. czy nie? Ktoś udzielił mu informacji ,że powinien wpisać jej zarobki. Dzieci będą miały rentą rodzinną
Dzięki za odpowiedź...... dla mnie to też logiczne.
Facet mówi ,że Pani od dodatków kazała mu wpisać w tabelce z dochodami w rubryce przy jego danych zarobki żony za ostatnie 3 miesiące. Ale to przecież nie były jego zarobki....
Nadmienię jednak, że zasiłek pogrzebowy z ZUS powinno się wliczać do dochodu, bo nie jest on świadczeniem znajdującym się w katalogu wyłączeń w naszej ustawie.