najemca wyprowadził się z mieszkania - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 28 cze 2017, 8:25

rodzina miała przyznany dodatek mieszkaniowy, wnioskodawcą jest żona, bo na nią była umowa najmu,
żona z mężem się pokłócili, żona się wyprowadziła z mieszkania,
do nas przyszła zgłosić, że już w lokalu na który dostała dodatek nie mieszka i mamy zrobić wygaśnięcie decyzji,
zawsze robiłam wygaśnięcia z uwagi na utratę tytułu prawnego, tutaj rozwiązania umowy nie było,
ale pamiętam ze szkoleń że warunkiem otrzymania dodatku jest zamieszkiwanie w lokalu,
ale nie wiem na jaki artykuł ustawy o dodatkach mieszkaniowych się powołać.

zostawić bez zmiany nie mogę bo widać ewidentnie że żona chce zrobić mężowi na złość, jeżeli nic nie zrobię to kobieta zacznie wojować z nami,

pomóżcie co zrobić
kasia c
Stażysta
Od: 28 cze 2017, 8:15
Zajmuję się: przyznawaniem dodatków mieszkaniowych i energetycznych

Napisano: 28 cze 2017, 8:47

najprościej: niech napisze podanie o uchylenie decyzji z uwagi na to, że już nie zamieszkuje w lokalu, relacje żona - mąż ciebie nie powinny interesować, skoro umowa jest na nią to może z dodatku zrezygnować ona
kamos90
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne

Napisano: 28 cze 2017, 9:00

No cóż, jeżeli kobieta przychodzi i pisze Wam, że nie chce dodatku to chyba nie można jej odmówić i na siłę przekazywać dalej dodatek. Na ile to jest wredne działanie tej pani to inna sprawa.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 28 cze 2017, 21:11

Spokojnie, galopujecie chyba za szybko. Można bowiem mieć inne zdanie.
kasia c pisze:mamy zrobić wygaśnięcie decyzji,
zawsze robiłam wygaśnięcia
Na jakiej podstawie prawnej? :shock:
Mnie to kojarzy się ze stwierdzeniem wygaśnięcia. Jedno z drugim ma tyle wspólnego co zabicie ze stwierdzeniem, że ktoś nie żyje. Nie można na życzenie „wygasić”, a żądanie takie jest bezprzedmiotowe.
Aby stwierdzić wygaśnięcie musżą być spełnione 3 znane warunki:
1) dodatek musi sam wygasnąć — czy tu naprawdę wygasł? :?:
2) dodatek musi stać się bezprzedmiotowy. Czy stał się??? :?: Nie potrzebny już nikomu? Nagle znalazły się pieniążki na płacenie, gdy wcześniej nie było? A może zarządcy od tego przybyły?
A ponadto czy wiecie (zawodowcy!!!) że z mocy prawa mąż jest równoprawnym najemcą mieszkania i ma wspólny (ten sam) tytuł prawny??? (wyjątki pomińmy, przestańmy robić powszechnej normy z wyjątków).
Teraz warunek 3) — jeszcze nie widzieliśmy poprawnie udowodnionego. :!:

Jakie w sumie wnioski? :P
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 29 cze 2017, 8:19

zapytałam pracownika zajmującego się w naszej gminie przydziałem mieszkań,
okazało się, że ta pani została najemcą przed ślubem,
ponadto w tamtym czasie, kiedy była podpisana umowa najmu ustawa nie przewidywała automatyczne wejście w stosunek najmu, (nie wiem ponoć wg radcy prawnego ma to znaczenie, nie znam aż tak dobrze spraw przyznawania mieszkań, a może coś źle zrozumiałam)
bynajmniej mąż tej pani był u burmistrza i powiedziano mu, że nie zostanie zmieniona umowa najmu na niego, bo nie ma podstaw prawnych, więc kolejnego dodatku nie dostanie,
ale teraz chodzi o ten dodatek który trwa, Pani przyszła napisała, że ona jako najemca i wnioskodawca zmienia miejsce zamieszkania i prosi o nie przekazywanie dodatku mieszkaniowego od miesiąca lipca 2017 r.
a ja mam problem bo nie wiem na jaki artykuł z ustawy o dodatkach mam się powołać,
a może wystarczy, że powołam się tylko na KPA? bez ustawy o dodatkach ???

błagam o pomoc! czas depcze mi po piętach...
kasia c
Stażysta

Napisano: 29 cze 2017, 8:26

Jeżeli napisała Ci, że niejako rezygnuje z dodatku to masz problem rozwiazany. Uchyl decyzję od lipca 2017r. Nie możemy zmuszać do pobierania świadczeń i płacić na siłe.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 29 cze 2017, 8:34

to skoro umowa została podpisana przed ślubem tej Pani to raczej ona jest tym głównym najemcą, ja to po prostu przyjąłbym podanie tej pani o uchylenie decyzji bo zmienia miejsce zamieszkania i tak to zakończyć.
kamos90
Starszy referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne

Napisano: 29 cze 2017, 8:39

Bardzo wielkie dziękuję za pomoc!
kasia c
Stażysta

Napisano: 29 cze 2017, 9:07

tylko zmień w decyzji na nowe KPA
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 29 cze 2017, 9:09

Maxima pisze:tylko zmień w decyzji na nowe KPA
na jaki? :D prawidłowy jest wpisany (Dz. U. z 2016 r., poz. 23 z późn. zm.)
kamos90
Starszy referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x