sprawozdanie rzeczowo finansowe - PFRON - zadania powiatów

Strona 6 z 8    [ Posty: 74 ]

Napisano: 03 gru 2021, 11:39

A może zamiast na priv to dałoby się bardziej ogólnie wysłać to może jeszcze ktoś by zareagował (też napisał) np. ja :)
pcprkolb
Referent
Od: 07 kwie 2014, 14:02
Zajmuję się:

Napisano: 03 gru 2021, 11:46

Dzień dobry, w związku z przesłanym do nas pismem i wieloma wątpliwościami bardzo proszę o wyjaśnienie.

W piśmie mowa jest o tym, iż rekomenduje się prowadzenie w systemie SOW pełnej obsługi beneficjentów w ramach kilku zadań algorytmowych ( sprzęt reh., przedmioty ort., turnusy, likwidacja barier, zwrot kosztów szkoleń itd.) - str. 4. Niżej mowa jest o koniecznym od roku 2022 dołączaniu do sprawozdania raportu na temat realizacji wybranych zadań z uwzględnieniem ich stopnia niepełnosprawności oraz schorzenia lub dysfunkcji ( dotyczy turnusów, sprzętu reh. oraz przedm. ortopedycznych i śr. pomocniczych). Na str. 5 jest informacja o tym, iż raport należy wygenerować z systemu SOW po uprzednim wprowadzeniu danych z wniosków złożonych od 1 stycznia 2022 oraz przeprocesowaniu obsługi sprawy w systemie. Jak to się ma do wcześniejszej rekomendacji? Pytanie brzmi, czy musimy wprowadzać, oceniać, realizować i dokonywać rozliczeń w systemie SOW, jeśli chodzi o wnioski dot. turnusów, sprzętów reh. i przedmiotów ort., aby wygenerować przez system SOW ten raport? Czy możemy jednak nie wprowadzać i nie procedować tych wniosków w SOW, a robić, jak do tej pory swoimi metodami i narzędziami (excel, TYLDA itp.), a raport wypisywać ręcznie ( bez udziału systemu SOW)?

Jeśli napiszecie, to dajcie znać, co wam odpowiedzieli
marta2005
Praktykant
Od: 20 wrz 2017, 9:23
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 03 gru 2021, 13:30

Ja tez poproszę wzór takiego maila.
leon
Referent
Od: 06 lis 2017, 15:18
Zajmuję się: SO, WTZ, BA, Aktywny Samorząd

Napisano: 03 gru 2021, 13:44

treść maila, który wysłałam, jest wklejona wyżej
marta2005
Praktykant
Od: 20 wrz 2017, 9:23
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 09 gru 2021, 11:20

My też piszemy.
leon
Referent

Napisano: 14 gru 2021, 11:28

Ja sobie również tego nie wyobrażam...
Generalnie mamy osobną numerację dla dzieci i dorosłych, nie mam pojęcia jak w tym wypadku to rozdzielić. Rozpatrujemy też wnioski dla dzieci w pierwszej kolejności. Trzeba było by wprowadzić zmiany do Rzeczowego Wykazu Akt skoro wszystkie wnioski mają być razem wprowadzane.

Ja będę raczej wprowadzać bez załączników. Moduł III cały rozliczyłam w SOW bez skanowania dokumentów i raport się wygenerował
jnnk
Stażysta
Od: 02 lip 2019, 19:21
Zajmuję się: Dofinansowania PFRON

Napisano: 14 gru 2021, 11:35

W tym piśmie jest również informacja o tym, iż w pierwszym kwartale otworzą nabory. Jak to się ma do tego, że Wnioskodawca może już złożyć wniosek 1 stycznia?
Zawsze mieliśmy gotowe druki wniosków już na koniec roku by od początku stycznia wydawać.
Już tworzą się kolejki i dzwonią telefony o wnioski na turnusy.
W SOW można zobaczyć w zakładce centralne szablony dokumentów już druki m.in na ortopedyczne, sprzęt z nowym dodatkiem tj. tabela z podziałem we wniosku na stopnie. A wniosku na turnus dalej nie ma.
jnnk
Stażysta

Napisano: 16 gru 2021, 15:19

jnnk pisze:
14 gru 2021, 11:35
W tym piśmie jest również informacja o tym, iż w pierwszym kwartale otworzą nabory. Jak to się ma do tego, że Wnioskodawca może już złożyć wniosek 1 stycznia?
Zawsze mieliśmy gotowe druki wniosków już na koniec roku by od początku stycznia wydawać.
Już tworzą się kolejki i dzwonią telefony o wnioski na turnusy.
W SOW można zobaczyć w zakładce centralne szablony dokumentów już druki m.in na ortopedyczne, sprzęt z nowym dodatkiem tj. tabela z podziałem we wniosku na stopnie. A wniosku na turnus dalej nie ma.
My właśnie będziemy przerabiać SO bo nie ma informacji co to jest przeciętny miesięczny dochód.
Przeraża mnie to obliczanie kwot wnioskowanych z faktur... Mam klientów, którzy będą wnioskować za cały rok albo za pół roku i teraz muszę przy nich obliczać te wnioskowane kwoty - jeszcze nie wiedząc jaki % limitu NFZ będziemy płacić.
Ilu klientom trzeba wypisać wnioski... a potem je jeszcze wprowadzić!!!
Żeby PFRON miał Jakiś bzdurny raport!!!
U nas też czekamy z drukowaniem wniosków i wydawaniem ich po nowym roku.
leon
Referent

Napisano: 17 gru 2021, 12:01

Ja od tego razu wprowadzam wnioski o przedmioty ortopedyczne, sprzęt rehabilitacyjny oraz turnusy i cały czas je w SOW prowadzę aż do czasu wypłaty dofinansowania. u nas wniosko w SOW składa tylko 3 osoby reszta jest papierowo i są one obrabiane papierowo i w SOW.
asiaPCPR
Stażysta
Od: 11 wrz 2017, 13:20
Zajmuję się: Pracuję w dziale rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, zajmuję się programem Aktywny Samorząd.

Napisano: 20 gru 2021, 8:49

asiaPCPR pisze:
17 gru 2021, 12:01
Ja od tego razu wprowadzam wnioski o przedmioty ortopedyczne, sprzęt rehabilitacyjny oraz turnusy i cały czas je w SOW prowadzę aż do czasu wypłaty dofinansowania. u nas wnioskó w SOW składa tylko 3 osoby reszta jest papierowo i są one obrabiane papierowo i w SOW.

Rozliczasz papierowo i wprowadzasz co SOW? Pisma przygotowujesz w systemie? A co z załącznikami?
Mam pytanie odnośnie numeracji? Prowadzicie rejestry papierowe i w SOW?

Przepraszam, że tyle pytań, ale tyle jest niejasnych informacji a nikt nie udziela odpowiedzi ;(.
jnnk
Stażysta

Strona 6 z 8    [ Posty: 74 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x