Sprzedaż domu a odpłatność za DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 15 lut 2010, 13:18

Skierowaliśmy Pania do Dps, ustaliliśmy odpłatność - dopłacaliśmy sporą kwotę do jej utryzmania. Teraz Pani sprzedała dom - na podstaiw art. 8 ust. 11 pkt.1 doliczamy jej ten dochód i zmieniamy decyzję w części dot. odpłatności, ale tylko na najbvliższe 12 miesiecy?Co po tym okresie?napewno zostaną jeszcze pieniądze ze sprzedaży domu
~***********

Napisano: 17 lut 2010, 14:30

Nawet jeśli zostana nadal pieniadze ze sprzedaży domu to nie doliczacie ich do odpłatności i trzeba ponownie wystawić nową decyzję o wysokości odpłatności tylko z dochodów bieżących.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 24 lut 2010, 0:38

Kasiu a gdzie zasoby? Nie chcę, aby ta pani miała pieniądze ze sprzedaży domu na koncie czy w skarpecie, co później odziedziczą dzieci, a do tego czasu do jej pobytu ma dopłacać gmina to nie jest w porządku!!!
~xxx

Napisano: 24 lut 2010, 0:48

To jest tak. Był sobie przestępca : okradał banki i inne sejfy. Zgromadził niezły grosz , nieźle mieszkał i miał czym jeździć. Złapano go. Poszedł siedzieć. Dostał kilka lat, ale nie było przepadku mienia. Posiedział sobie na państwowym wikcie i opierunku, postrajkował, że cela zbyt mała, że jedzenie mało mięsiwe. Odpoczął. Gdy wyszedł cieszył się swoim kapitałem. Jeżdził na wycieczki itd, itd,itd.... Gdzie tu sens, gdzie logika?
~xxx

Napisano: 26 lut 2010, 0:25

Spraw przejecia majątku przez OPS czy inny organ administracji nie regulują przepisy. W Polsce rzeczy wydawało by sie proste muszą być skomplikowane. Tak to już jest. Posłowie regulując te sprawy chcą sie przypodobac wyborcom i rozdaja ich pieniądze na lewo i prawo a za cztery lata coś się obieca i znów się jest posłem. Naiwni naiwni
~bogdan

Napisano: 04 mar 2010, 13:52

XXX- niestety takie są przepisy, jeśli wskażesz mi przepis, że po 12 miesiącach mozna nadal doliczać zyski ze sprzedaży mieszkania czy Domu to chetnie skorzystam. Sprawiedliwości nigdy nie było i nie będzie, nie tylko w pomocy społecznej ale w każdej dziedzinie, więc uważam, że dalsza dyskusja jest zbedna.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 04 mar 2010, 16:51

Coś wam się pokręciło, dlaczego ktoś ma płacić cały koszt pobytu w DPS z dochodów emerytury lub renty i ze sprzedaży domu do ostatniej złotówki też chcielibyście go wyczyścić a inna osoba nigdy nie pracowała z OPS dostaje zasiłek stały z gminy pielegnacyjny, a jak DPS prosi o ograniczenie świadczenia z powodu marnotrawienia środków na alkohol to OPS umywa rece, bo się boi wychylić. To dopiero paranoja. Dodam że warunki bytowe te osoby mają identyczne.
~dona

Napisano: 05 mar 2010, 13:23

dona, może jeszcze wyjedziesz tu ze sprawiedliwością społeczną? pewnie, że to bez sensu, ale to tak jakbyś sądziła, że niesprawiedliwe jest, że osoba, która pracuje i ma na swoje utrzymanie - nie dostanie pomocy społecznej z państwa, a ta, która nie ma - dostanie wszystko. Przecież pomoc społeczna jest dla tych, co nie mają, a nie dla skarpetowych milionerów, nie?
jakobos
Stażysta
Od: 30 maja 2007, 17:28
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2010, 20:05

do Jakobsa No tak, ale jakby były DPS - y o różnym standardzie to chyba nie byłoby bardzo głupie, chyba, że ktoś powie że to dyskryminacja tych \" nieskarpetowych niemilionerów\". Ja powoli wyzbywam się skrupułów, a może to wypalenie zawodowe, a może jednak zdrowa ocena tego co widzę w DPS.
~dona

Napisano: 15 kwie 2010, 15:34

Mam identyczny problem, że kobieta przebywa w DPS , gmina pokrywa koszty w wysokości 1500 zł. i teraz sprzedaje dom. Byłam przekonana, że z tych pieniędzy będzie musiała oddać gminie, która pokrywała w części jej pobyt. Ale faktycznie przglądam przepisy i nie ma nidgzie takiego zapisu. Utwierdźcie mnie w przekonaniu, że w tym przypadku możemy tylko do jej dochodu doliczyć uzyskany dochód ze sprzedaży i zmienić decyzję co do wysokości odpłatności przez gminę !!!
~Agnieszka

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem