średni miesięczny koszt utrzymania wychowanka
średni miesięczny koszt utrzymania wychowanka
Mam małe wątpliwosci co do sposobu wyliczenia kosztu utrzymania wychowanka. Czy do tego wyliczenia biore wyłącznie koszty zaksięgowane na koncie 400?
Re: średni miesięczny koszt utrzymania wychowanka
no pewnie że w placówkach się nie liczy - odpłatność nie nalicza sobie placówka
Witam. Sposób naliczania kosztu utrzymania jednoznacznie określa ustawa o pomocy społecznej. Zasady i składniki brane pod uwagę znajdują się w jednym z początkowych artykułów ustawy. Odpłatność nalicza się na podstawie decyzji a wysokość ustala starosta i jest ona publikowana w dzienniku danego województwa.
Marcin, dziekuje za odpowiedź, ale - pracuje w domu dziecka od 8 lat i co roku musze wyliczyc koszt utrzymania wychowanka - oczywiście zgodnie z ustawą o pomocy społecznej. Dopiero na podstawie moich wyliczeń starosta wydaje zarządzenie i podaje do publikacji w dzienniku województwa. Powtarrzam, ze robię to ale ostatnio naszły mnie wątpliwosci czy prawidłowo. i stad zadane pytanie.
\"Art. 6 pkt15 ustawy o pomocy społecznej) średni miesięczny koszt utrzymania w domu pomocy społecznej lub całodobowej placówce opiekuńczo-wychowawczej – kwotę rocznych kosztów działalności domu lub całodobowej placówki opiekuńczo-wychowawczej wynikającą z utrzymania mieszkańców lub dzieci, z roku poprzedniego, bez kosztów inwestycyjnych, wydatków bieżących na remonty i zakupy związane z realizacją programu naprawczego, powiększoną o prognozowany średnioroczny wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem, przyjęty w ustawie budżetowej na dany rok kalendarzowy, podzieloną przez liczbę miejsc, ustaloną jako sumę rzeczywistej liczby mieszkańców w poszczególnych miesiącach roku poprzedniego, w domu lub placówce;\"
\"Art. 6 pkt15 ustawy o pomocy społecznej) średni miesięczny koszt utrzymania w domu pomocy społecznej lub całodobowej placówce opiekuńczo-wychowawczej – kwotę rocznych kosztów działalności domu lub całodobowej placówki opiekuńczo-wychowawczej wynikającą z utrzymania mieszkańców lub dzieci, z roku poprzedniego, bez kosztów inwestycyjnych, wydatków bieżących na remonty i zakupy związane z realizacją programu naprawczego, powiększoną o prognozowany średnioroczny wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem, przyjęty w ustawie budżetowej na dany rok kalendarzowy, podzieloną przez liczbę miejsc, ustaloną jako sumę rzeczywistej liczby mieszkańców w poszczególnych miesiącach roku poprzedniego, w domu lub placówce;\"
Czyli rozumiem, że jestem wyjatkiem, który to liczy?
Poproszę o kontakt [email protected]
Krystyna robię to dokładnie tak samo a następnie wnioskuję do starosty o ustalenie kosztu. Pozdrawiam.
Oprócz średni miesięczny koszt utrzymania wychowanka - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
subwencja oswiatowa a zatrudnienie na kn
wolne miejsca w MOS- ach
szkolenia w niedzielę
do ~para
grafik pracy
Rozliczenie wychowawcy przez dyrektora
czy pełnoletni może zostać w placówce interwencyjnej
Umowa z wychowankiem pełnoletnim
jak umotywować wniosek o leczenie rodzica
Jak liczyć odpłatność za pobyt w placówce
Może dyrektorzy pochwalą się ile zarabiają w DDz i ich zastepcy?
wolne miejsce w dps
plan powrotu do rodziny
kasa za dobre odnoszenie się do wychowawców
dodatek trudnościowy i inne dodatki (KN)
żywienie pracowników w placówce opiekuńczo-wychowawczej