Witam,
mam przypadek, że matka dzieci, która złożyła wniosek na stypendium zmarła i nie wiem jak to teraz załatwić:
czy wygasić decyzję i wydać ją na męża, który poinformował o śmierci żony czy podłączyć tylko akt pod poprzednią decyzję i zrobić notatkę, że decyzję się wygasza z uwagi na śmierć wnioskodawcy? I co wtedy ze środkami jakie będą do wypłaty od stycznia do kwietnia? Decyzji zmieniającej nie wydam, bo wnioskodawca nie żyje. W jaki sposób zrobić przeniesienie środków na ojca dzieci?
sśmierć wnioskodawcy - stypendium
-
- Praktykant
- Zajmuję się: pomoc materialna, oświata
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: stypendia, pomoc społeczna
- Kontakt:
Re: sśmierć wnioskodawcy - stypendium
Ja bym raczej wygasiła i kazała ojcu złożyć na siebie wniosek. Bo nie zrobisz zmiany na osobę która nie żyje, a też nie podczepisz tam ojca do zmiany, że teraz jest na niego. Ja bym to tak zrobiła, ale może wypowie się ktoś kto miał taki przypadek bo ja osobiście nie miałam.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
A może powołać się tutaj na szczególnie uzasadniony przypadek złożenia wniosku po terminie?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: już chyba wszystkim ;)
- Kontakt:
Ja bym nie wygaszała decyzji - stypendium było przyznane na ucznia, a występował o nie rodzic. Zmieniłabym jedynie adresata decyzji.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR/FA/ST
- Kontakt:
Osobą uprawnioną jest uczeń i na niego powinno być przyznane świadczenie.
"Świadczenia pomocy materialnej o charakterze socjalnym są przyznawane na wniosek rodziców albo pełnoletniego ucznia". Rodzic składa wniosek, ale jego śmierć nie zmienia uprawnień, a świadczenia nadal wypłacane są dla ucznia. Świadczeniem dysponuje opiekun ustawowy lub prawny i jemu należy wypłacać świadczenie.
"Świadczenia pomocy materialnej o charakterze socjalnym są przyznawane na wniosek rodziców albo pełnoletniego ucznia". Rodzic składa wniosek, ale jego śmierć nie zmienia uprawnień, a świadczenia nadal wypłacane są dla ucznia. Świadczeniem dysponuje opiekun ustawowy lub prawny i jemu należy wypłacać świadczenie.
Oprócz sśmierć wnioskodawcy - stypendium - Stypendia przeczytaj również:
Faktury
rozliczenie laptopa
Faktura za naprawę komputera
PILNE!
zmiana miejsca zamieszkania wnioskodawcy
zmiana dochodu rodziny
Pomocy
fakturka
Fv obuwie sportowe
Nieodebrana decyzja zmieniająca/brak faktur
uzyskanie dochodu
Rachunki za internet
Dotacja po weryfikacji
jak ogarnąc nienależnie pobrane stypendium???
Jakie decyzje wydać ? Proszę o pomoc
faktury