stały od kiedy uchylić - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 4    [ Posty: 33 ]

Napisano: 27 sty 2014, 16:03

henio napisał,ze będzie zarabiał najniższą krajową więc nie drąż co by było jak by było.

:Podjął zatrudnienie uchylasz stały z dniem podjęcia pracy i tyle.
~ola

Napisano: 27 sty 2014, 16:12

Drążyć trzeba temat bo błędnie podpowiadasz. Nie można komuś uchylić decyzji tylko dlatego, że kiedyś czytaj prawdopodobnie za miesiąc otrzyma pieniądze a w dacie uchylenia ich fizycznie nie ma, tak jak do ustalania dochodu osoby, która ubiega się o pomoc nie doliczysz osobie pieniędzy, których nie ma. Ta osoba przez miesiąc luty też musi z czegoś żyć i tutaj uchylenie decyzji i przyznanie np. zasił. celowego to postawienie wszystkiego na głowie
~ja

Napisano: 27 sty 2014, 16:13

według mnie od marca (dochód uzyskany w lutym jeżeli przekroczy kryterium )
~Ania

Napisano: 27 sty 2014, 16:13

według mnie od marca (dochód uzyskany w lutym jeżeli przekroczy kryterium )
~Ania

Napisano: 27 sty 2014, 16:16

a twoja mądrą podpowiedzią jest,ze od marca to w takim razie musi zwrócic nadpłacone świadczenie za luty
~ola

Napisano: 27 sty 2014, 16:19

ucylasz z dniem 1 luty na podstawie jego rezygnacji a jeżeli nie wyraża na to zgody to uchylenie na podst. art. 106 - zmiana sytuacji osobistej....
~Ala

Napisano: 27 sty 2014, 16:22

W pomocy społecznej nie ma pojęcia nadpłacone i nie musi zwracać . Zwracasz świadczenie jeżeli jest nienależne a z definicji to co nazywasz nadpłacone nie jest świadczeniem nienależnie pobranym, nie zwraca również świadczenia bo zasił. stał. nie był przyznany pod warunkiem jego zwrotu /bo zasił.stałego zwrotnego nie ma.
~ja

Napisano: 27 sty 2014, 16:33

Zasiłek stały jest jednym z tych nielicznych świadczeń pomocy społecznej, którym przypisuje się roszczeniowy charakter. Jego przyznanie wymaga spełnienia określonych warunków, generalnie sprowadzają się one do braku możliwości podjęcia pracy z powodu wieku lub niepełnosprawności oraz spełnienia kryterium dochodowego
Celem zasiłku stałego jest dostarczanie środków utrzymania osobie, która utraciła zdolność do zapewnienia sobie takich środków poprzez własną pracę zarobkową. Tak więc podjęcie zatrudnienia jest sprzeczne z ideą tego świadczenia (wyjątkiem jest praca osób niepełnosprawnych w warunkach chronionych). Nawiązanie stosunku pracy przeczy możliwość pobierania zasiłku stałego i jest to podstawowa przesłanka powodująca utratę tego świadczenia od miesiąca lutego. Drugą jest przekroczenie określonego ustawowo dochodu. Wynagrodzenie za pracę przysługuje już za miesiąc luty, nawet jeśli jego wypłata wystąpi w kolejnym miesiącu. W orzecznictwie wyrażany jest pogląd, zgodnie z którym o uwzględnieniu przychodu w dochodzie powinna decydować data nabycia uprawnień, a nie wypłaty (wyrok WSA z dnia 30 grudnia 2008 r., II SA/Ke 732/08, LEX nr 488507). Takie stanowisko również przemawia za utratą prawa do zasiłku od daty nawiązania stosunku pracy.
~Ania

Napisano: 27 sty 2014, 16:40

Ania oczywiście, że treść tego wywodu wydaje się być logiczna i sensowna tylko, że ona nie wynika bezpośrednio z konkretnego przepisu a z dość szerokiej interpretacji. Idąc tym tokiem myślenia to takich sprzeczności będziemy mieli wiele np. wystarczy przeanalizować orzeczenia Powiatowych Zesp. ds. Orzekani o Stopniu niepełnosprawności gdzie osoba np. otrzymuje umiarkowany stopień niepełnosprawności (czyli wg. ZUS nazewnictwa całkowicie niezdolna do pracy) a we wskazaniach niektóre osoby mają np. praca w warunkach chroniony, praca na stanowisku dostosowanym do niepełnosprawności. Mamy sprzeczność. A wyrok sądu jak wiele jest rozstrzygnięciem w indywidualnej sprawie i tyle.
~ja

Napisano: 27 sty 2014, 16:42

Tej Pani nikt nie przekona
~ola

Strona 2 z 4    [ Posty: 33 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x