wiem, że ten temat się przewijał, ale.. czy do pomocy na usamodzielnienie dla starego wychowanka biorę pod uwagę także stare rozporządzenie ws. kryteriów? wszytko inne na pewno po staremu, zgodnie z art. 240 ust. 1 ustawy o wrispz i interpretacją MPiPS, ale czy na pewno kryterium? ja przychylam się do starego, ale nie jestem pewna..
u nas jest stare kryterium brane pod uwage. i pojawia się problemy w przypadku kontynuacji zleconych bo różnie onformują Ośrodki podopiecznych. a czy ktoś z Was wydawał decyzje powołując się na art 240 ust 3??
jezeli osoba usamodzielniła sie na starej ustawie i pobierała pomoc na KN to wszystko stosujemy po staremu łącznie z kryterium - tak jest u nas. Jezeli osoba usamodzielniła sie na starej a nie korzystała z pomocy na KN i chce teraz skorzystac to według nowego kryterium dochodowego. Jezeli osoba usamodzielniła sie na starej ustawie i na starej ustawie przekroczyła kryterium, uchylono jej decyzję to moze złożyc teraz wniosek i powołać się na art. 240 ust. 3 o przyznanie pomocy na nowej ustawie i wówczas nie ma kryterium Ale to jest zakręcone hehe Powodzenia
~Ania, to że jest burdel w przepisach nie zwalnia nas z myślenia, jeśli chcesz stosuj stare kryteria ale powiedz aby odwołali się od takiej decyzji. SKO zapewne ją uwali a Ty będziesz miała podkładkę aby zastosować nowe kryteria. Stosownie starych kryteriów do wychowanków z RZ i DD powoduje iż Ci np. nie dostaną świadczenia na usamodzielnienie ale taki sam wychowanek tyle, że usamodzielniany z ustawy o pomocy społecznej co opuścił np. zakład poprawczy je dostanie.