starzy wychowankowie - kryterium - Stare tematy

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 23 sty 2013, 14:58

wiem, że ten temat się przewijał, ale.. czy do pomocy na usamodzielnienie dla starego wychowanka biorę pod uwagę także stare rozporządzenie ws. kryteriów? wszytko inne na pewno po staremu, zgodnie z art. 240 ust. 1 ustawy o wrispz i interpretacją MPiPS, ale czy na pewno kryterium? ja przychylam się do starego, ale nie jestem pewna..
~Ania

Napisano: 23 sty 2013, 16:05

stare
~w....

Napisano: 24 sty 2013, 0:32

My używamy nowego kryterium. Co zgadałoby się z tym jak wylicza przyznanie takich świadczeń POMOST.
~Grzegorz

Napisano: 24 sty 2013, 10:11

u nas jest stare kryterium brane pod uwage. i pojawia się problemy w przypadku kontynuacji zleconych bo różnie onformują Ośrodki podopiecznych. a czy ktoś z Was wydawał decyzje powołując się na art 240 ust 3??
~ewelina

Napisano: 24 sty 2013, 11:37

czy ktoś jeszcze się wypowie?? ewelina, ja nie miałam takiego przypadku
~Ania

Napisano: 24 sty 2013, 15:08

jezeli osoba usamodzielniła sie na starej ustawie i pobierała pomoc na KN to wszystko stosujemy po staremu łącznie z kryterium - tak jest u nas. Jezeli osoba usamodzielniła sie na starej a nie korzystała z pomocy na KN i chce teraz skorzystac to według nowego kryterium dochodowego. Jezeli osoba usamodzielniła sie na starej ustawie i na starej ustawie przekroczyła kryterium, uchylono jej decyzję to moze złożyc teraz wniosek i powołać się na art. 240 ust. 3 o przyznanie pomocy na nowej ustawie i wówczas nie ma kryterium ;) Ale to jest zakręcone hehe ;) Powodzenia ;)
~marta mops

Napisano: 24 sty 2013, 16:26

w kazdym bądz razie stare kryterium, dzięki!
~Ania

Napisano: 25 sty 2013, 0:46

~Ania, to że jest burdel w przepisach nie zwalnia nas z myślenia, jeśli chcesz stosuj stare kryteria ale powiedz aby odwołali się od takiej decyzji. SKO zapewne ją uwali a Ty będziesz miała podkładkę aby zastosować nowe kryteria. Stosownie starych kryteriów do wychowanków z RZ i DD powoduje iż Ci np. nie dostaną świadczenia na usamodzielnienie ale taki sam wychowanek tyle, że usamodzielniany z ustawy o pomocy społecznej co opuścił np. zakład poprawczy je dostanie.
~Grzegorz

Napisano: 25 sty 2013, 9:57

~grazka

Napisano: 25 sty 2013, 11:45

~grazka zgadza się, ale interpretacja jest z czerwca a nie z października kiedy weszły nowe wysokości kryteriów.
~Grzegorz

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x