Sprawozdanie rzeczowo-finansowe - Stare tematy

Strona 1 z 4    [ Posty: 35 ]

Napisano: 22 sty 2013, 16:34

Czy w sprawozdaniu rzeczowo-finansowym wykazujecie dzieci z porozumień (przebywających na terenie innego powiatu)?
~J...

Napisano: 22 sty 2013, 23:54

Nie...bo wykazuję te dzieci, które mam z innych powiatów u siebie....Działam na programie POMOST i to on wykazał mi wszystkie rodziny na terenie mojego powiatu...
~xxx

Napisano: 23 sty 2013, 10:32

Powiedzcie proszę czy sprawozdanie rzeczowo finansowe będzie w sacu? Co w przypadku gdy nie mamy nowego pomostu? W ubiegłym roku było to sprawozdanie jednorazowe.
~Aga MOPS

Napisano: 23 sty 2013, 11:33

Zgodnie z wyjaśnieniami opublikowanymi przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej na stronie:

https://www.politykaspoleczna.gov.pl/index.php?gid=33

wczytanie sprawozdania rzeczowo-finansowego z wykonywania zadań z zakresu wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej odbywa się w Statystycznej Aplikacji Centralnej (SAC) w nowym module do obsługi sprawozdawczości z obszaru Wspierania Rodziny i Systemu Pieczy Zastępczej (bez udziału aplikacji gSAC).

Po postępować wg teh instrukcji.

Samo sprawozdanie należu utworzyć w systemie Pomost Std (czyli nowym) albo w Oprogramowaniu Użytkowym Pomost (czyli starym), wybierając następujące formularze za II półrocze 2012 roku:
- Jednostki wykonujące zadania gminy: formularz o symbolu WRiSPZ-G w wersji 1.0a
- Jednostki wykonujące zadania powiatu: formularzu o symbolu WRiSPZ-P w wersji 1.0a
- Jednostki wykonujące zadania gminy i powiatu (PMOPS, MOPR) - oba formularze

W przypadku posiadania w systemie Pomost Std aplikacji \"wsparcie rodziny\" (zadania gminy) lub \"piecza zastępcza\" (zadania powiatu), dane do sprawozdania zostaną wyliczone na podstawie informacji wprowadzonych do tych aplikacji.

W przypadku braku tych aplikacji, a także w przypadku pracowania jeszcze na starym OU Pomost, dane do sprawozdania należy wprowadzić ręcznie, poprzez edycję formularza.

pozdrawiam
~Tomek

Napisano: 23 sty 2013, 11:36

Niezależnie od tego, w którym programie wypełnimy sprawozdanie, wypełnione sprawozdanie należy zapisać do pliku XML i tak uzyskany plik wczytać do wspomnianego powyżej modułu SAC, w oknie \"Lista sprawozdań\", wybierając z listy operacji pozycję Wczytanie sprawozdań, a następnie na oknie \"Wczytanie sprawozdań\" po użyciu przycisku \"+\" wskazując właściwy plik sprawozdań.

Dokumentacja dostępna na wymienionej stronie MPiPS oraz dokumentacja Pomocy w nowym module SAC zawierają wszystkie informacje potrzebne do prawidłowego wczytania sprawozdania do Statystycznej Aplikacji Centralnej.
~Tomek

Napisano: 23 sty 2013, 12:35

Czy dobrze zrozumiałam, że z pisma ministerstwa znajdującego się w linku wynika, że sprawozdanie możemy, albo wczytać z pomostu , albo nanieść ręcznie do SAC i wysłać?
~a....

Napisano: 23 sty 2013, 12:36

Dziękuje za info
~Aga MOPS

Napisano: 23 sty 2013, 13:06

Tak. Ale jeśli ktoś ma wsparcie rodziny lub pieczę zastępczą w Pomoscie Std, to sprawozdanie mu sie tam obliczy, nie będzie musiał liczyć ręcznie.
pozdrawiam
~Tomek

Napisano: 23 sty 2013, 13:13

Do xxx - my też mamy pomost i myślałyśmy tak jak Ty, ale w objaśnieniach do sprawozdania znajdujących sie w SACu, można je znaleźć po zalogowaniu się, jest napisne:
\"W tabeli A wydatki na świadczenia wykazuje powiat, z którego terenu pochodzi dziecko, wykazuje także wydatki poniesione w ramach porozumień z innymi powiatamina umieszczenie dzieci w rodzinach zastępczych lub placówkach opiekuńczo - wychowawczych, jednocześnie tylko powiaty, z którego terenu pochodzi dziecko wykazuje zwroty kosztów na utrzymanie i wychowanie dzieci w pieczy zastępczej dokonane przez gminy.\"

Pomost wczyta pewnie wydatki na dzieci z porozumień przebywające na naszym terenie.
I co Wy na to, które wydatki powinniśmy wykazać? Dzieci nasze przebywające w innych powiatach, czy dzieci z innych powiatów przebywające u nas?

~a....

Napisano: 24 sty 2013, 1:13

Najlepsze jest to, iż po wczytaniu sprawozdania trzeba je przed wysłaniem sprawdzić regułami, które były w SAC, których autorem było woj. podkarpackie (taka pojawiała się informacja). U mnie po wczytaniu sprawozdania i weryfikacji błędów myślałem, że dostanę zawału prawie wszystko źle. Po głębszej analizie reguł jakie są stosowane do weryfikacji sprawozdania okazało się iż np. w tabeli G suma wiersza 1 jest sumą wierszy od 1.1 do 1.6 + 3 + 4, jak sobie sami zobaczycie jest trochę niedorzeczne (z uwagi na sumowanie różnych danych) a wcześniejsza reguła mówiła iż suma wiersza 1 jest sumą wierszy od 1.1 do 1.6. I aby dobrze wypełnić tabelkę wiersze opisane jako 3 i 4 musiały mieć wartość \"0\" gdyż w każdym innym przypadku pokazywał się błąd (autor reguł widocznie załapał się na amnestię z matematyki u Gietrycha). Były też jeszcze inne kwiatki np. kilkukrotne liczenie tej samej rubryki. Z tego co oglądałem dzisiaj to chwilowo reguły są wyłączone i SAC przyjmuje wszystko co się w nie wpisze, może jest więc okazja, zanim znów coś spieprzą, je powypełniać i wysłać. Oczywiście jak działają reguły, sprawozdania z błędami nie można wczytać.

Co do tabeli A ja mam tak jak ~xxx, tego za pomocą pomostu nie da się inaczej zrobić. Tak na marginesie to dobrze było by aby wreszcie w tym ministerstwie ktoś się ogarnął i puknął stosownym narzędziem w główkę i nie wprowadzał wytycznych do sprawozdań na tydzień przed końcem ich wypełniania.
~Grzegorz

Strona 1 z 4    [ Posty: 35 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x