stawka gminna

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
heroska
Stażysta
Zajmuję się: DM/DE
Kontakt:

stawka gminna

Post autor: heroska »

Hej. W mojej gminie stawka gminna wynosi 6,35zł, czyli jest to kwota, którą zawsze przyjmuję jako kwotę stawki gminnej tak?
Rozpiszę na przykładzie o co mi chodzi:

Pani X wynajmuje mieszkanie 31m2 od prywatnego właściciela i ponosi z tego tytułu opłaty w wysokości: 1427 zł (czynsz 1300 + opłaty 127zł).

Czyli przeliczam wg stawki gminnej: 6.35zł * 31m2 = 196,85 zł ------> to jest kwota, którą muszę przyjąć jako czynsz, gdyby mieszkanie wchodziło w zasób gminy tak?
szpila
Stażysta
Zajmuję się: DM,DE
Kontakt:

Re: stawka gminna

Post autor: szpila »

Dokładnie tak :)
heroska
Stażysta
Zajmuję się: DM/DE
Kontakt:

Post autor: heroska »

Bo Pani X nie podoba się, że wcześniej przeliczałam źle i miała dodatek wyższy (bo brałam pod uwagę całą kwotę) a teraz nie będzie w stanie pokryć rachunków za mieszkanie :D
a masz może gdzieś dokument, który mi czarno na białym powie, że tak jest i już? w sensie papier na przeliczenie opłat?
szpila
Stażysta
Zajmuję się: DM,DE
Kontakt:

Post autor: szpila »

USTAWA
z dnia 21 czerwca 2001 r.
o dodatkach mieszkaniowych
Art. 6. [Wysokość dodatku mieszkaniowego]
6. Jeżeli osoba ubiegająca się o dodatek mieszkaniowy zamieszkuje w lokalu mieszkalnym lub domu niewchodzącym w skład mieszkaniowego zasobu gminy, do wydatków przyjmowanych dla celów obliczenia dodatku mieszkaniowego zalicza się:
1) wydatki, które w wypadku najmu lokalu mieszkalnego byłyby pokrywane w ramach czynszu, lecz wyłącznie do wysokości czynszu, jaki obowiązywałby dla danego lokalu, gdyby lokal ten wchodził w skład zasobu mieszkaniowego gminy;
2) opłaty, poza czynszem, które obowiązywałyby w zasobie mieszkaniowym gminy, gdyby lokal ten wchodził w skład tego zasobu.
ODPOWIEDZ