Mam stażystkę która okazało się że jest w ciąży . Idzie teraz na zwolnienie chorobowe staż kończy się 6 września ja mam obowiązek zatrudnić na 3 m-c na 1/2 etatu czyli do grudnia termin porodu ma na luty . Jak ja będę wyliczała jej wynagrodzenia jeśli ona nie przepracuje nawet jednego dnia.
jak można zatrudnić osobę przebywającą na zwolnieniu lekarskim? Jeśli jest chora nie jest zdolna do świadczenia pracy. Nie można mówić o obowiązku jeśli nie możesz kogoś zatrudnić nie z waszej winy.
Jeśli dobrze rozumiem to jest to staż finansowany z Urzędu Pracy? To jeśli ona idzie na chorobowe w trakcie odbywania stażu to chorobowe przedstawia w Urzędzie Pracy a nie u Ciebie. I w takim przypadku to skontaktuj się z Urzędem Pracy bo wydaje mi się,że umowa o staż się rozwiąże.
To na pewno jest staż z UP, ale po tym stażu pracodawca musi ją zatrudnić powiedzmy na min. 3 m-ce, więc moim zdaniem to zaświadczenie powinna przedstawić wam, a nie w UP, bo to wy jesteście później jej pracodawcą. Przypadek nietypowy, lepiej jeszcze zadzwonić do UP i się dowiedzieć.
Jak miałam stażystę na chorobowym, to u mnie zostało tylko ksero L-4, żeby była usprawiedliwiona nieobecność, a oryginał przedstawiał w Urz.Pracy i oczywiście na L-4 NIP zakładu pracy też był Urzędu Pracy. Tak kazała zrobić Pani z urzędu Pracy ponieważ stażysta ma nadal status bezrobotnego. Uważam, że jeśli bezrobotny zaczyna chorować na stażu i będzie nadal ciągle chorował to nie powinno być obowiązku zatrudnienia takiej osoby. Ale co tam pisać, najlepiej informować się u źródła czyli w Urzędzie Pracy.