Stypendium szkolne czy wliczac do dochodu ?

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
Sylwwwiaops
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Stypendium szkolne czy wliczac do dochodu ?

Post autor: Sylwwwiaops »

Powiedzcie proszę czy wliczacie stypendium szkolne do dochodu przy obliczaniu zasiłku okresowego ?
Sylwwwiaops
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Stypendium szkolne czy wliczac do dochodu ?

Post autor: Sylwwwiaops »

Ktos sie wypowie ?
abc

Post autor: abc »

wliczamy tylko te wypłacane na uczelniach wyższych
Rosalie

Post autor: Rosalie »

Stypendium szkolne, które osobom spełniającym kryterium dochodowe z ust. o pomocy społecznej przyznaje Urząd Miasta lub OPS - w zależności od organizacji w danej miejscowości - nie wlicza się.
Zgodnie z naszą ustawą do dochodu nie wlicza się bowiem pomocy materialnej mającej charakter socjalny albo motywacyjny, przyznawanej na podstawie przepisów o systemie oświaty
Beza

Post autor: Beza »

Nie wliczamy. Czy ktoś mi jednak wytłumaczy, jakie są przesłanki, by wliczać te w uczelni wyższych? Nie chodzi mi o przepis, tylko jaka jest różnica między stypendiami z uczelni wyższych, a tymi ze szkół niewyższych, że jedne liczymy, a drugie nie.
a-a

Post autor: a-a »

Beza pisze:Nie wliczamy. Czy ktoś mi jednak wytłumaczy, jakie są przesłanki, by wliczać te w uczelni wyższych? Nie chodzi mi o przepis, tylko jaka jest różnica między stypendiami z uczelni wyższych, a tymi ze szkół niewyższych, że jedne liczymy, a drugie nie.
stypendia socjalne z uczelni wyższych wliczamy do dochodu ponieważ są one przyznane na podstawie przepisów o szkolnictwie wyższym, natomiast stypendia dla uczniów wypłacane np. w UG nie wliczamy do dochodu ponieważ są przyznawane na podstawie przepisów o systemie oświaty.
ODPOWIEDZ