SUO w przedszkolu - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 09 sie 2013, 15:37

założyłam nowy wątek, bo poprzedni jakoś padł a i nagłówek jakoś nie wskazywał na temat...
Zatem do rzeczy: Czy ktoś z was przyznaje SUO w przedszkoli-asystent w przedszkolu dla dziecka z autyzmem? Jeśli tak jaka podstawa prawna? Upieram się tak, aby się tego dowiedzieć, bo wiem że tak się praktykuje- niestety nie wiem gdzie. Czy ewentualnie mogłabym prosić o wklejenie tu wzoru decyzji?
~seba08

Napisano: 28 lis 2013, 10:32

SUO zgodnie z § 2.ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA POLITYKI SPOŁECZNEJ1)
z dnia 22 września 2005 r.
w sprawie specjalistycznych usług opiekuńczych -

Ustala się następujące rodzaje specjalistycznych usług dostosowanych do szczególnych potrzeb osób wymagających pomocy w formie specjalistycznych usług, wynikających z rodzaju ich schorzenia lub niepełnosprawności, świadczone przez osoby ze specjalistycznym przygotowaniem zawodowym:
1)uczenie i rozwijanie umiejętności niezbędnych do samodzielnego życia, w tym zwłaszcza:
a)kształtowanie umiejętności zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych i umiejętności społecznego funkcjonowania, motywowanie do aktywności, leczenia i rehabilitacji, prowadzenie treningów umiejętności samoobsługi i umiejętności społecznych oraz wspieranie, także w formie asystowania w codziennych czynnościach życiowych, w szczególności takich jak:
-;.....,
-;.......,
-;utrzymywanie kontaktów z domownikami, rówieśnikami, w miejscu nauki i pracy oraz ze społecznością lokalną,
-;wspólne organizowanie i spędzanie czasu wolnego,
-;korzystanie z usług różnych instytucji,
jag
Praktykant
Od: 28 lis 2013, 9:46
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem