świadczenie opieki zdrowotnej

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
patulekk
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

świadczenie opieki zdrowotnej

Post autor: patulekk »

Witam, mam 2 pytania.

1. Mam petentkę, która nie jest zarejestrowana w PUP. Ma dwójkę dzieci (14 lat, drugie ma 13 miesięcy). Kobieta oraz dzieci nie chorują, nie są pod opieką poradni specjalistycznych. Czy jest możliwość, aby ją ubezpieczyć do czasu kiedy się zarejestruje w PUP.?

2. Jak to jest, jeśli ktoś np. się uczy zaocznie, nie choruje, nie jest zarejestrowany w PUP, czy my jakoś ośrodek możemy przyznać prawo do świadczeń opieki zdrowotnej? Rodzice mieszkaja w Anglii i mowia, że nie mają możliwości dopisać jej do siebie.

Zawsze ubezpieczałam osoby, które się gdzieś leczą itp. A co z osobami, które są zdrowe? Czy przyznawać takie prawo? Jeśli chodzi o drugie pytanie, no to poleciłam tej osobie zarejestrowanie sie w PUP, nawet jeśli się uczy zaocznie.

Dzięki za odpowiedzi
abc

Re: świadczenie opieki zdrowotnej

Post autor: abc »

w przypadku 1 - nieważne,że nie chorują - a co z drugim rodzicem - nie może ich ubezpieczyć ?
w przypadku 2 - jak najbardziej PUP
patulekk
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: świadczenie opieki zdrowotnej

Post autor: patulekk »

A to nie jest tak, że dzieci są do 18 r.ż ubezpieczone mimo wszystko? Nawet jeśli rodzice nie posiadają prawa do świadczeń opieki zdrowotnej? No niestety ojciec nie ma możliwości...
ODPOWIEDZ