zasiłek cel.

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
aabbccdd

zasiłek cel.

Post autor: aabbccdd »

Witam.
Klientka złożyła podanie o pomoc finansową. Dochód jej jest niewiele wyższy niż kryterium dochodowe.
Długotrwale choruje, lecz nie mam zaświadczenia od lekarza, mam tylko jej oświadczenie pisemne.
Czy w takim przypadku mogę wydać decyzję przyznającą specjalny zasiłek celowy powołując się na przyczynę długotrwałej choroby?
Prośba o pomoc.
Iza1

Re: zasiłek cel.

Post autor: Iza1 »

A po co ci zaświadczenie od lekarza i może niech ci lekarz jeszcze napisze na co klient choruje.
Lilianna

Post autor: Lilianna »

Opisz sytuację w wywiadzie, myślę że powinno wystarczyć :)
BadAss

Post autor: BadAss »

bez zaswiadczenia jestes w stanie stwierdzic ze choruje ? A co Ty lekarz jestes ?
Rosalie

Post autor: Rosalie »

Zasiłek celowy specjalny jest decyzją, którą organ wydaje w oparciu o uznanie administracyjne. I dotyczy sytuacji szczególnie uzasadnionych. Pytanie, czy sytuacja kobiety, która długotrwale choruje jest szczególną. Z orzecznictwa sądów wynika, że jest to sytuacja, nagła, taka której nie można było przewidzieć.

Musisz to dobrze ugruntować. Moim zdaniem:
1.) Zaświadczenie lekarskie
2.) Recepty
3.) ANALIZA BUDŻETU tj. dochodów i wydatków
4.) Dobrze opisane.
socjalny89nz

Post autor: socjalny89nz »

Rosalie ma rację. Miałem podobny przypadek w ubiegłym roku. Udało mi się uzyskać zaświadczenie od lekarza (pomocne są ewentualne karty leczenia) oraz obraz wydatków leczenia w postaci imiennych recept/faktur. Kontrolujące potwierdziły, że tego typu dokumenty są niezbędne przy wnioskowaniu o celowy zasiłek specjalny. Do tego dochodzi również dobrze uzasadniona potrzeba jego przyznania w postaci szczegółowego opisu sytuacji osobistej.
ODPOWIEDZ