Świadczenie pielęgnacyjne dla rodzica-rolnika - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 30 maja 2014, 19:03

Witajcie,
czytam Was od jakiegoś czasu, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie.
Sprawa wygląda następująco.
Świadczenie pielęgnacyjne na dziecko miałam przyznane do 2015. Z dniem 01.07.2013 mój OPS zabrał mi je na podstawie uchwały NSA, mimo iż MPiPS wydało komunikat, że tak być nie powinno. Zaznaczam, że nigdy nie byłam rolnikiem, ani nawet nie zamieszkiwałam na terenie gospodarstwa domowego, które należy do owego gosp. rolnego. Przed przejściem na świadczenie zawsze pracowałam na etacie i płaciłam ZUS.
Złożyłam skargę do SKO. SKO stwierdziło, że ich nie obowiązuje ustawa, a stanowisko NSA. To samo w WSA, gdzie sędzina powiedziała, że maja obowiązek stosować się do w/w uchwały. Nie obchodził ich nawet wyrok TK.
Co teraz mam zrobić?
Byłam dziś w moim OPS'ie, a tam dają mi wniosek o zwrot zasiłku dla opiekuna.
Jak to ugryźć?
Do tego składałam w lipcu wniosek na 200 zł dodatku, na które do dziś nie mam decyzji, nawet odmownej. Teraz też nie zostałam poinformowana w ich terminie 14 dni o wszczęciu postępowania.
Dziś złożyłam wniosek na świadczenie pielęgnacyjne wraz z oświadczeniem, że nie pracuję na gosp. i mówią, że wypłacą mi tylko za dziś, tj. 31 maj, a nie od 15.05.2014, bo świadczenie jest podzielne. A co z ciągłością?
Dzwoniłam dziś do ministerstwa, ale kazano mi zadzwonić dopiero w poniedziałek po godz. 10, a mnie aż nosi z niewiedzy :)
Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Pozdrawiam
MagdaWO
Praktykant
Od: 30 maja 2014, 18:44
Zajmuję się:

Napisano: 31 maja 2014, 13:54

Też jestem opiekunem dziecka niepełnosprawnego i proponuje Ci, żebyś ponowiła pytanie do pracowników z tego forum w poniedziałek i to kilka razy bo też mają niezły młyn. Ja powiem Ci jak to wygląda u mnie. Wniosek o zasiłek dla opiekuna wypełniłam za okres od 01.07.2013r. do 14.05.2014r. nie mam jeszcze odpowiedzi z ośrodka ( to jest to świadczenie które wywalczyli dorośli opiekunowie, ale nas ono też dotyczy, bo jesteśmy w tej samej sytuacji). Od dnia 15.05.2014r. złożyłam wniosek o świadczenie pielęgnacyjne, do którego jeżeli przyznają będzie pomoc rządowa w wys. 200zł/miesięcznie a świadczenie za m-c maj wynosi 800zł ( to dzięki rodzicom protestującym w sejmie). Proponuję Ci również już w poniedziałek złożyć pismo o uwzględnienie terminu 15.05.2015r.co do przyznania świadczenia, bo chyba do świadczenia ustala się prawo od m-ca w którym wpłynął wniosek, ale to może jakiś pracownik skoryguje. Ty musisz o to sama wystąpić z pismem, zanim wydadzą decyzję. Pozdrawiam.
wwo

Napisano: 31 maja 2014, 14:58

MagdaWO jak cos sie dowiesz w ministerstwie to podziel sie informacja.Ja tez dzwonilam tam,ale odeslano mnie po informacje do Mgops.Problem w tym,ze w ops tez za bardzo nie wiedza co z tymi rolnikami,co z krusem itd.
Wwo ja zlozylam ten wniosek o sp,ale nie mialam mozliwosci cofnac sie z data do 15 maja,poprostu liczy sie dzien zlozenia,a ja 28 maja skladalam. Teraz pozostaje czekac na decyzje ......
Gabi123

Napisano: 31 maja 2014, 15:03

Gabi ale czy o to zaliczenie od 15.05.2014r. wnioskowałaś na piśmie ? Czy tylko się pytałaś, niech odpowiedzą Ci na piśmie. Jest art. 24, ust. 2 i 4 - prawo do świadczenia ustala się, począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek z dokumentami.
wwo

Napisano: 31 maja 2014, 20:51

Pytalam tylko.Panie kazaly wpisac date skladania wniosku.Panie jeszcze powiedzialy,ze sa przed szkoleniem,wiec jak cos sie dowiedza to beda dzwonic.Wwo Ty wczesniej skladalas wnioski,wiec pewnie niedlugo dostaniesz decyzje,ja sie jeszcze troche naczekam. Zycze milego weekendu :D
Gabi123

Napisano: 02 cze 2014, 7:33

MagdaWO sorry, ale tak napisałaś swoje zapytanie, że raczej nikt nie będzie w stanie ci na nie odpowiedzieć. Ja z niego nic nie rozumiem.
Po pierwsze:
"Świadczenie pielęgnacyjne na dziecko miałam przyznane do 2015. Z dniem 01.07.2013 mój OPS zabrał mi je na podstawie uchwały NSA, mimo iż MPiPS wydało komunikat, że tak być nie powinno".
Z dniem 1.07.2013 żaden OPS nic nie zabierał, tylko ustawodawca zrobił bubla, który wygaszał praw do świadczeń. Ministerstwo to stało na stanowisku, że należy wygaszać.

Komunikat ministerstwa nie ma żadnej mocy prawnej.

Byłaś zarejestrowana w KRUS i na tej podstawie odmówiona ci prawa do ŚP? Byłaś zarejestrowana na wniosek czy z obowiązku?

"Byłam dziś w moim OPS'ie, a tam dają mi wniosek o zwrot zasiłku dla opiekuna."
Składasz o to wniosek i jeżeli jest wszystko ok to wyrównują ci wszystko do 01.07.2013.

"Do tego składałam w lipcu wniosek na 200 zł dodatku, na które do dziś nie mam decyzji, nawet odmownej"
Idziesz do OPS i żądasz wglądu do akt. Jeżeli jest w nich twoja prośba a nie ma decyzji to składasz skargę.

"Dziś złożyłam wniosek na świadczenie pielęgnacyjne wraz z oświadczeniem, że nie pracuję na gosp. i mówią, że wypłacą mi tylko za dziś, tj. 31 maj, a nie od 15.05.2014, bo świadczenie jest podzielne. A co z ciągłością?"
Ciągłość się poszła rypać (składaj jednak wniosek o wyrównanie ZDO), jednak jeżeli spełniasz warunki od początku maja to przyznają ci od tego okresu a nie od dnia złożenia wniosku. Jeżeli przyznają od dnia złożenia wniosku to odwołanie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x