Świadczenie pilęgnacyjne a ubezpieczenie w KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 30 paź 2014, 12:53

Rolnik nie tylko "może", ale musi złożyć oświadczenie w OPS. Czytaj jeszcze raz post z godz. 11.04. i pomyśl. To nie boli.
Gdzie tam pisze, że rolnik ma składać oświadczenie w KRUS, o zaprzestaniu/prowadzenia gosp. rolnego. Może przydałyby się koledze inne okulary do "bliży".
P.S. Z gier dawno wyrosłem. Ja rozróżniałem albo dobre, albo złe. Jeżeli kolega uważa inaczej, proponuję udanie się do odpowiedniego specjalisty. I na tym kończę ten temat. Na prowokacje nie odpowiadam.
roch

Napisano: 30 paź 2014, 13:09

kolega ma problemy z czytaniem a bierze się za pisane...
Nie imputuj mi czegoś co napisałem a się doszkol. Nawet ministerstwo w tym zakresie dojrzało problem.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników, wymienionemu ubezpieczeniu podlega obowiązkowo: rolnik, zamieszkujący i prowadzący na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, osobiście i na własny rachunek działalność rolniczą w pozostającym w jego posiadaniu gospodarstwie rolnym o powierzchni powyżej 1 ha przeliczeniowego użytków rolnych lub dział specjalny produkcji rolnej, w tym również w ramach grupy producentów rolnych, a także małżonek rolnika oraz domownik stale pracujący w tym gospodarstwie, jeżeli rolnik ten, jego małżonek, domownik, nie podlega innemu ubezpieczeniu społecznemu, nie ma ustalonego prawa do emerytury lub renty, albo nie ma ustalonego prawa do świadczeń z ubezpieczeń społecznych.

PS. Roch to z Sienkiewicza? Pasuje
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 30 paź 2014, 13:29

Puszczają nerwki. A nie potrzebnie. Wystarczy przyznać się do błędu, bo nie ma ludzi nieomylnych. Chyba, że kolega "Elmer" uważa inaczej.
A tak już naprawdę na zakończenie . Kolega pracuje jako filozof w OPS czy w KRUS? Jeżeli w OPS, to niech się zajmie Ustawami dotyczącymi swojego urzędu, a nie szuka dziury w całym.
P.s. Jednak chyba kolega posiadł nieumiejętność czytania ze zrozumieniem lub nie dopuszcza możliwości pomyłki ze swojej strony. To na przyszłość źle rokuje. Kropka. Pa , pa , pa.
roch

Napisano: 30 paź 2014, 13:35

kolega czyta i nie widzi/nie rozumie.
Zarzuca swoje wady innym.
Nieładnie
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 30 paź 2014, 13:48

Bredzisz roch jak potłuczony - elmer nie raz tu bzdury wypisywał ale tym razem to ty średnie masz pojęcie o temacie, a się wypowiadasz.
olikk

Napisano: 30 paź 2014, 21:41

Jeżeli KRUS w niektórych oddziałach w sprawie opiekunów nic nie robi, to nie ma żadnej pewności, że czegoś później nie zrobi, no chyba, że o tym opiekunie i o jego oświadczeniu nie będą wiedzieli. W trakcie załatwiania moich spraw się dowiedziałam, że jeżeli nawet teraz nie sprawdzą, to kiedyś do spraw emerytalnych czy rentowych dokładnie wszystko sprawdzają - mnie to osobiście przekonało, nie chciałabym mieć problemów za kilka, czy kilkanaście lat ( ale ja trochę strachliwa jestem ). Jeszcze przed wakacjami były informacje, że sprawa utraty ubezpieczenia przez rolników jest ministerstwu znana i będą czynione kroki by tą sprawę unormować, teraz się słyszy, że będą w nowym roku wprowadzane zmiany do systemu ubezpieczeń KRUS ( łączenia ubezp. w KRUS i ZUS przy mowach o pracę do określonej kwoty) może warto przypomnieć o niezałatwionej sprawie rolników opiekunów i ich utraty ubezpieczenia w KRUS - ludzie listy piszą.
wwo

Napisano: 30 paź 2014, 22:20

olikk pisze:Bredzisz roch jak potłuczony - elmer nie raz tu bzdury wypisywał ale tym razem to ty średnie masz pojęcie o temacie, a się wypowiadasz.
Jak ja bredzę, to Ty podaj przepis z ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników lub innego prawnego dokumentu KRUS, zmuszającego ubezpieczonego do złożenia pisemnego oświadczenia o zaprzestaniu pracy/prowadzenia gosp. rolnego.
Jeżeli rolnik nie złoży takowego, na jakiej podstawie KRUS może go wyrejestrować? Na podstawie donosu z OPS??? Tak to nie działa. Jeżeli KRUS poweźmie taką informację, ich obowiązkiem jest wezwać rolnika do wyjaśnienia. A rolnik wyjaśnia (nawet na piśmie), że złożył oświadczenie w OPS, o zaprzestaniu pracy/prowadzenia g.roln., ale oświadczenie to dotyczy ubiegania się o świadczenie(np.ZDO), bo taki jest wymóg Ustawy z kwietnia 2014r. której przepisy, nie mogą być zastosowane w KRUS, a więc KRUS nie ma podstaw do wyrejestrowania rolnika. Jeżeli "przestraszony" rolnik, przedstawi jednak takie oświadczenie swojej ubezpieczalni, wtedy powstają okoliczności do możliwości wyrejestrowania rolnika na podst. przepisów Ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników. Ale w takim wypadku to jest inna para kaloszy. Poniał?
Jeżeli nie, to prościej wytłumaczyć się nie da. Pa, pa, pa.
roch

Napisano: 31 paź 2014, 8:27

bredzisz jak potłuczony (a nawet gorzej)
"Rolnik" dla jednej instytucji państwowej może prowadzić gospodarstwo, dla drugiej nie. Może sobie składać dowolne oświadczenia dowolnej treści pod odpowiedzialnością karną. I wszystko jest w porządku.
Dom wariatów.....
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 31 paź 2014, 9:54

pax panowie/nie,nie ma co się kłócić bo taka to jest gowniana ustawa,zjednej strony miała umożliwić rolnikom pobieranie świadczeń opiekuńczych no bo gdyby nie, to byłby zapis jak przy szo, że podleganie innemu ubezpieczeniu wyklucza szo a jest odwrotnie.Z drugiej strony KRUS pręży muskuły bo ma zapis w swojej ustawie o konieczności pracy ubezpieczonego w gosp.rol. ale ta sama ustawa nie przewiduje ustania podlegania ubezpieczeniu na podstawie tylko oświadczenia nawet gdyby było złożone w KRUS.Dlatego jest pat jedni rolnicy pobierają świadczenia ,drudzy zrezygnowali bo się boją kolejni dostają odmowy itd.Nie wiadomo do tego co planuje rząd żeby tę kwestię uregulować wg mnie rolnicy tak jak reszta opiekunów powinni mieć opłacane skł.emeryt.rent.(bez wypadk.chorob.)z budżetu państwa tyle,że w KRUS.Nie byłoby to nic nowego bo tak samo jest teraz z rolnikami mającymi dzieci do 5lat.
Krzysiek22

Napisano: 31 paź 2014, 10:02

wymiany zdań z Rochem nie nazwałbym kłótnią. To za wiele powiedziane.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x