Świadczenie urlopowe i ZfŚS w GOPS - Kadry

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 01 lip 2017, 7:04

Dotychczas w GOS mieliśmy świadczenie urlopowe wypłacane przed rozpoczęciem urlopu , teraz w 2017 roku po zmianach ponoć GOPS nie może już mieć jak dotychczas świadczenia urlopowego lecz świadczenie socjalne uzależnione od dochodu pracownika .Czy może ktoś napisać jak to wygląda w innych OPS , jeszcze pytanie o pracownikach na 1/2 etatu czy mają taki sam odpis a nie proporcjonalnie do etatu ? Przecież to niekorzystne dla tych na cały etat . Myślę ,że to temat na czasie .
Alicja19
Praktykant
Od: 01 lip 2017, 6:52
Zajmuję się: PS

Napisano: 10 lip 2017, 13:08

Myślę, że powinnaś przeczytać Ustawę o ZFŚS.
Świadczenia urlopowe mają pracodawcy, którzy nie tworzą ZFŚS. Jednostki budżetowe MAJĄ OBOWIĄZEK tworzyć ZFŚS. Dlatego nie możesz wypłacać świadczeń urlopowych tylko gruszkę. Odpis robi się za każdego pracownika. Liczy się wymiar etatu a nie osobosztuka. Nadal jest to dla mnie kompletnie nie zrozumiałe jak ktoś pisze że to niesprawiedliwe, że pracownik na część etatu dostaje więcej niż pełno etatowiec. Oczywiście, że dostanie więcej, bo mniej zarabia. Helloo!! Trzeba się zastanowić, po co w ogóle jest ZFŚS. Nie chodzi o to, żeby wszyscy dostali po równo. Fundusz jest tworzony po to aby pomagać właśnie osobom w gorszym położeniu.
Miłka
Stażysta
Od: 10 mar 2017, 16:57
Zajmuję się: księgowa

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x