Świaedczenie pielegnacyjne Elmer i inni życzliwi - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 5    [ Posty: 47 ]

Napisano: 24 sty 2014, 13:29

czy nalezy sie świadczenie pielegnacyjne dla ojca na syna ze znacznym stopniem ( wszystkie warunki spełnione) tylko mam jedno zastrzeżenie:
- syna jest studentem - studia dzienne , jest w domu tylko w soboty i niedziele

~petronela

Napisano: 24 sty 2014, 14:12

No ale w tym przypadku czy ojciec jest zmuszony do rezygnacji lub nie podejmowania zatrudnienia w związku z opieką nad synem ??? No raczej nie skoro jego i tak nie ma.
~Elka

Napisano: 24 sty 2014, 15:23

ŚP- rezygnacja w celu sprawowania opieki,
SZO- rezygnacja i konieczność stałej opieki,
więc nic nie stoii na przeszkodzie żeby przyznać śp na studenta
~jan

Napisano: 24 sty 2014, 16:10

A gdzie tu jest jakiekolwiek sprawowanie opieki?
~m&m

Napisano: 24 sty 2014, 17:01

nie ważna jest jaka forma opieki , może być tylko dwudniowa a może być tylko dugodzinna, najważniejsze że przy ŚP nie jest wymagana opieka stała. Na Studenta mimo że mieszka w akademiku a nie wdomu ŚP opiekunowi się należy!!!
~jan

Napisano: 24 sty 2014, 17:06

a mieliście może jakieś interpretacje np SKO???
~petronela

Napisano: 24 sty 2014, 17:09

No ja bym się osobiście bała przyznać ( jeśli oczywiście bym miała wiedzę na piśmie, że syn mieszka cały tydzień w akademiku i bez pomocy ojca sobie radzi )
Nie taka moim zdaniem była przesłanka przyznawania ŚP

Dlatego później osoby które faktycznie sprawują opiekę 24 na dobę mają tak niskie świadczenia, bo kupa kasy idzie na fikcje.

~Elka

Napisano: 24 sty 2014, 17:29

a gdy dziecko 16 letnie uczy sie poza miejscem zamieszkania w szkole ponadgimnazjalnej i mieszka w internacie i przyjeżdza tyko na weekendy to też mielibyście wątpliwości czy ŚP przysługuje opiekunowi????
~jan

Napisano: 24 sty 2014, 17:50

miałem taki przypadek,i odmówiłem i się zaczeło szkoda gadac co sobie narobiłem kłopotu,SKO odwołania i musiałem przyznac.woj. lubelskie.
~Heniek

Napisano: 24 sty 2014, 17:53

dlaczego się czepiacie,takiej osobie przysługuje sw. piel.
~jaska

Strona 1 z 5    [ Posty: 47 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x