Iks warunkiem otrzymania jest niepodejmowanie zatrudnienia i stopień znaczny, bo nawet WSA czy NSA wyraźnie nazywa to świadczenie ,,rekompensatą państwa za nie rezygnację lub niepodejmowanie zatrudnienia\'\' i taka jest idea tych świadczeń a to zasiłek pielęgnacyjny powinien być uzależniony od stopnia zaangażowania opiekuna w opiece /tak jest w innych krajach/ ale u nas spaczono cel świadczenia
Kati,żeby wszyscy pracownicy byli tacy jak Ty,ale dobrze ,że trafiają się ,,choć tak rzadko .Kati obyś pracowała jak najdłużej i za odpowiednią kasę.Gorąco Cię pozdrawiam i dużżżżżżżżżżżżżżo zdrówka bo moja córka niestety nie ma go.
\"że to już by było w porządku aby taki człowiek nie otrzymał pomocy,który 20 lat zajmuje się tylko chorym dzieckiem.\"
To co ja uważam nie ma najmniejszego znaczenia. Gdyby to ode mnie zależało to bym wszystkim wypłacał ile się da - niestety, nie tworzę przepisów.
\"rekompensatą państwa za rezygnację lub niepodejmowanie\"
Owszem Kati - ale w związku z koniecznością sprawowania opieki. To nie jest ekwiwalent zasiłku dla bezrobotnych. Jak dla mnie musi istnieć związek przyczynowo skutkowy między tym niepodejmowaniem/rezygnacją a tym, że dziecko wymaga opieki. Jeśli samodzielnie mieszka w internacie przez 5 dni w tygodniu to ewidentnie nie wymaga. A jeśli faktycznie wymaga to ja bym jak najbardziej przyznał. A rozgoryczonych rozumiem, ale argumenty ad personam możecie sobie darować, mnie nie ruszą, a wy będziecie mieli złą karmę.
karma nie karma to są własnie POLACY, pamiętam jak św. piel.było 420 zł.była cisza nagle gdy zaczeli podnosic sw.wrzechwiędzące d.u.r.n.e b.ab.y udające ,że pracują podniosły larum ,no i zaczeło się własne interpretacje itp.ŻENADA D.RAN.STWO ID.IO.T.YZM .
Widziałem komentarze już, że planowana podwyżka ŚP do najniższej krajowej docelowo w 2016, to żenada i kpina. Bo najniższą to można brać za przekładanie papierków w urzędzie a nie za taką harówę (jak całodobowa opieka).
X mówisz o czasach, kiedy kryzys i jego skutki były nam jeszcze obce. Pracy było dużo więcej i zarobki nie mniejsze w porównaniu z obecnymi czasami. Takze jak ktoś nie musiał, nie łaszczył sie na taką nędzną kwotę., a w takim wypadku i interpretacje nie były potrzebne.