SYGNITY proszę o pomoc - wniosek do komornika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 3 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 27 lis 2015, 9:32

Panie Tomku pisze Pan:
"Uwaga! Z powodu likwidacji egzekucji administracyjnej należności alimentacyjnego od 18 września 2015r. w Oprogramowaniu do Obsługi Funduszu Alimentacyjnego nie ma już konieczności wydawania decyzji o zwrocie należności przez dłużnika alimentacyjnego.
Zamiast tego, po zakończeniu okresu świadczeniowego lub po uchyleniu decyzji w sprawie przyznania świadczeń z funduszu alimentacyjnego, należy w systemie ustalić należność dłużnika alimentacyjnego, zamiast dotychczasowej decyzji o zwrocie przez dłużnika należności z tytułu otrzymywanych przez osobę świadczeń z funduszu alimentacyjnego."

prosze powiedzieć dlaczego " należy w systemie ustalić należność dłużnika alimentacyjnego" - tak jak wcześniej robiliśmy decyzje zwrotowe? konieczność wydawania decyzji wynikała z ustawy a teraz czemu to ma służyć? Czy system sam "nie widzi" ile dłuznik ma zwrócić ?
gośc

Napisano: 27 lis 2015, 10:46

@gość - ponieważ w tym ustaleniu powstaje harmonogram i on jest potrzebny, tak jak wcześniej powstawał w decyzji.
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 27 lis 2015, 12:53

Panie Tomku a co z zestawieniem potrąceń???????
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 27 lis 2015, 14:59

legalna 01 pisze:przy okazji zapytam pana, gdzie teraz można zrobić i wydrukować zestawienie potrąceń?????

z góry dziękuje za pomoc
proponuję użyć Analizy Należności - nowej funkcjonalności wprowadzonej w wersji 2-1.4.
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 01 gru 2015, 18:33

SYGNITY pisze:@gość - ponieważ w tym ustaleniu powstaje harmonogram i on jest potrzebny, tak jak wcześniej powstawał w decyzji.
pozdrawiam
a co będzie jeśli nie zrobimy tego? ( "należy w systemie ustalić należność dłużnika alimentacyjnego, zamiast dotychczasowej decyzji o zwrocie przez dłużnika należności z tytułu otrzymywanych przez osobę świadczeń z funduszu alimentacyjnego.")

System nie będzie widzial tego okresu i nie uwzględni go w zadłużeniu dlużnika?

z góry dziękuje i pozdrawiam
gośc

Napisano: 02 gru 2015, 11:19

Witam
Panie Tomku ja mam wersję FA G.1.03-2.0.4 i nie mam tego KORESPONDENCJAKOMORNIKINF?
MAM KORESPONDECJAKOMORNIK ale bez INF
ala123

Napisano: 02 gru 2015, 15:34

do wniosku o przylaczenie dolaczam zestawienie naleznosci za poszczegolne okresy w jaki spsob zrobic wydruk w SYGNITY , zeby byly w tabeli zawarte informacje nr decyzji data decyzji naleznosc głowna , czy Wy też dołączacie takie zestawienia do wniosku o przylaczenie
zaraz mnie trafi szlag z tymi znacznikami
iza82

Napisano: 02 gru 2015, 15:37

ala123 pisze:Witam
Panie Tomku ja mam wersję FA G.1.03-2.0.4 i nie mam tego KORESPONDENCJAKOMORNIKINF?
MAM KORESPONDECJAKOMORNIK ale bez INF
Powinien być, jeśli nie ma, to jest jakiś indywidualny przypadek i proszę zgłosić na serwis.
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 02 gru 2015, 15:42

iza82 pisze:do wniosku o przylaczenie dolaczam zestawienie naleznosci za poszczegolne okresy w jaki spsob zrobic wydruk w SYGNITY , zeby byly w tabeli zawarte informacje nr decyzji data decyzji naleznosc głowna
Aby na wydruku wniosku o przystąpienie do egzekucji drukowały się informację o należnościach dłużnika alimentacyjnego, do szablonu wydruku tego wniosku (czyli szablonu o nazwie KORESPONDENCJAKOMORNIKINF) należy dodać znacznik "KOR_nal_fa". Drukowane przez ten znacznik informacje o należnościach pochodzą z decyzji o zwrocie należności albo należność dłużnika alimentacyjnego, której użyliśmy do utworzenia wniosku, czyli tej na której kliknęliśmy menu Operacje>Utwórz wniosek o przystąpienie do egzekucji.

Jeśli ktoś natomiast potrzebuje mieć na wydruku dane decyzji przyznających, z których ma być zwrot, a nie decyzji o zwrotach, to postępuje tak jak napisałem, czyli wskazuje zawsze decyzje dotyczące zwrotów, ale może sobie ustawić tak szablon wydruku, żeby mimo to drukował numery urzędowe i daty decyzji przyznających. W tym celu jak na szablonie wydruku, jak się wejdzie do środka znacznika "KOR_nal_fa", to można wstawić podznaczniki o nazwach "KOR_nal_fa_decyzja_fa" - drukuje numer urzędowy decyzji przyznającej, której dotyczy zwrot, oraz "KOR_nal_fa_decyzja_fa_data" - drukuje datę zatwierdzenia tej decyzji.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 03 gru 2015, 9:39

Ja jestem zadowolona z programu, wszystkie zgłaszane niedoskonałosci zostawały poprawiane, juz tak sobie ogarnełam system, że wnioski o przyłaczenie i informacje idą mi sprawnie.
Jeszcze będeę się upierać Panie Tomku na przywrócenie zestawienia potrąceń, było bardziej czytelne, imie i nazwisko wierzycielki, nr listy z której dokonano potrącewnia, itd.... jak by była możliwość to przywrócić to było by superrrrrrrrr
pozdrawiam
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Strona 3 z 4    [ Posty: 39 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]