Szczerość w ZDO nie popłaca ! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 04 cze 2014, 14:33

Ci co pisali ustawę o ZDO zrobili niezłego bubla.
Mamy taką sytuację:
Osoba składa wniosek o ZDO wyrównanie i na bieżąco.
Wydajemy decyzję o przyznaniu wyrównania i na bieżąco ZDO bezterminowo.
I teraz: (gdy osoba jest szczera)
-przychodzi owa osoba i nas uczciwie informuje, iż np. od 2 czerwca do 6 czerwca br. nie będzie sprawować opieki ponieważ np. musi wyjechać i nie będzie sprawować opieki.
My w takiej sytuacji uchylamy decyzję o przyznaniu ZDO z dniem 02.06.2014 r.
Osoba ta w dniu 9 czerwca 2014 r. zgłasza się do nas o ponowne przyznanie jej ZDO.
A my oczywiści dajemy jej decyzję ODMOWNĄ !
I teraz: (gdy osoba nie jest szczera)
-przychodzi do nas osoba 9 czerwca br. i nas informuje, iż w dniach 0d 02.06.2014 r. do 06.06.2014 r. nie sprawowała opieki ponieważ musiał wyjechać.
My w takiej sytuacji ustalamy nienależnie pobrane świadczenie za okres 02-06.06.2014 r. wydajemy decyzję o zwrocie nienależnie pobranego świadczenia za okres 02-06.06. 2014 r. i płacimy ZDO dalej!!!!!
Dobre ?
pawel.w

Napisano: 04 cze 2014, 14:38

mam pytanie jak opiekun zachoruje i leży z gorączką i "się nie opiekuje" to tez zabieracie lub jak jadą na wesele na 2 dni a "babcią" opiekuje się sąsiadka to tez zabieracie ???
Zjem Ci Chleb
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 07 lip 2009, 15:01
Zajmuję się:

Napisano: 04 cze 2014, 14:54

Przebiło rolników.
Nie mam pytań. :shock:
ki diabeł

Napisano: 04 cze 2014, 14:59

a jak leży pijany i "się nie opiekuje"????
dorota76

Napisano: 04 cze 2014, 15:05

Jak wpadnie w cug i nie przyjdzie przez 3 tygodnie, to NP ale jak uprzejmie poinformuje, że zamierza pić przez weekend zanim pstryknie kapselkiem to wtedy uchylenie decyzji i nowa na ponowny wniosek.
No chyba, że podciągną weekend pod urlop, bo chyba jakiś urlop opiekunowi przysługuje? :lol:
ki diabeł

Napisano: 04 cze 2014, 15:10

ojacie rzeczywiscie rolnikow przebiło.no co do np nieopieki załużmy przez 2 dni zapewne bedą dniuwki odliczane i trza bedzie to zwrocic bo jak inaczej a ciekaw jestem innych kolegow i kolezanek opinii.
stachu

Napisano: 04 cze 2014, 18:17

A za godzinę czy dwie też będzie odliczane jak pojdę do lekarza? Opiekun to nie niewolnik chyba może wyjść na parę godzin jeśli w tym czasie ma osobę która go zastąpi... jeżeli uważacie inaczej sami nie bierzcie chorobowego tylko łykajcie medykamenty i pracujcie.
Gość

Napisano: 05 cze 2014, 8:04

do pierwszego postu " Osoba ta w dniu 9 czerwca 2014 r. zgłasza się do nas o ponowne przyznanie jej ZDO.
A my oczywiści dajemy jej decyzję ODMOWNĄ !"

Oświećcie mnie. dlczego ta osoba dostanie decyzję odmowną????/Chyba jestem przemęczona , robiłam ZUSy do ZDO, za duzo tego ....
Karoosia

Napisano: 05 cze 2014, 9:25

a dlaczego po uchyleniu nie można przyznać ZDO przecież do 15 września można składać wnioski
nmn

Napisano: 05 cze 2014, 11:05

pawel. w dlaczego tak myślisz?
mnm

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x