do użytkownika kb - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 04 cze 2014, 13:55

witam i przepraszam ze zwracam sie do Pani lub Pana z pytaniem jesli bym mogła uzyskac odpowiedz była bym wdzieczna byłam na swiadczeniu pielegnacyjnym na moją matke do dnia 30 czerwca 2013 swiadczenie było na stałe utraciłam z mocy ustawy w pazdzierniku podjełam prace na 1/2 etatu pracuje nadal bo niewiem czy nalezy mi sie zdo czy nie prosze zle mnie nie zrozumiec ze nie chce prcowac lecz ciezko pogodzic prace z opieka nad chorym który lezy i który nic koło siebie pozdrawiam
teresa2

Napisano: 04 cze 2014, 14:04

Cóż nie jestem kb ale jezeli zrezygnuje Pani z zatrudnienia może ubiegać się o zasiłek dla opiekuna ale na bieżąco po dniu rezygnacji z pracy i ma na to Pani ograniczony czas, rezygnacja i złożenie wniosku musi nastąpić przed 15.09.2014r
dżela

Napisano: 04 cze 2014, 14:09

dziekuje bardzo nie wiedziałm czy ktos wogóle odpowie jestem bardzo wdzieczna za odpowiedz bo w moim mopsie powiedzieli mi ze sie nie nalezy zdo tylko szo z kryterium dochodowym
teresa2

Napisano: 04 cze 2014, 14:12

dziwne że nie zostałaś poinformowana o takiej możliwości przez swój mops w którym pobierałaś wcześniej świadczenie. bo jeśli była wygaszone z mocy ustawy to ciążył na nich obowiązek poinformowania cię i dodatkowo możesz starać się o wyrównanie od lipca 2013r do momentu podjęcia pracy.
Gość

Napisano: 04 cze 2014, 14:17

ja tylko dodam że może Pani wnioskować również o wyrównanie od 1 lipca do czasu podjęcia pracy ...
ew@1

Napisano: 04 cze 2014, 14:42

tak jak napisali poprzednicy, wniosek o zdo prosze zlozyc,jesli spelniala Pani warunki jakie obowiazywaly 31.12.2012 r. do swiadczenia pielegnacyjnego - to dostanie Pani wyrownanie zasilku od lipca do dnia poprzedzajacego podjecie zatrudnienia i jelsi zrezygnuje Pani z pracy to nadal bedzie mogla otrzymywac zdo...ale to u Pani w Osrodku wiedza czy spelniala Pani te warunki czy nie - prawdopodobnie tak,ale jest pare sytuacji kiedy mogla miec pani swiadczenie pielegnacyjnje przyznane wczesniej i niekoniecznie spelniac warunki jakie byly wymagane na dzien 31.12.2012
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 04 cze 2014, 14:56

A może pani przytoczyć jakie to sytuacje mogą dyskedytowac opiekuna aby nie spełniał przesłanek na dzień 31 grudzień 2012 r? Blagam to pilne pomozcie!
elmo 1970

Napisano: 04 cze 2014, 18:00

mysłe ze wszystkie warunki spełniałam na 31 grudnia 2012 mama ma orzeczenie na stałe nie jest zdolna do samodzielnej egzystecji wymaga opieki osoby trzeciej mieszka ze mna ja sprawuje opieke 24 g pomimo ze ide do pracy na 4 godziny musze zrobic wszystko koło niej i lece ledwo zyjaca po pracy by znwów zając sie mama nie wiem jaki przesłanki trzeba było spełnic trudno odmówia mi zdo to przeciez jest matka ktos musi sie nia zajac ona dała mi całe serce i ja też tak zrobie bardzo dziekuje za odpowiedz
teresa2

Napisano: 04 cze 2014, 18:07

a dodam ze zostałam poinformowana ze moge sie ubiegac o zdo ale ja im powiedziałam ze pracuje i czy po rezygnacji moge starac sie o zdo a pani mi na to ze nie ze tylko o szo z tym kryterium ale niestety dochód przekracza 20 zł
teresa2

Napisano: 05 cze 2014, 9:27

witam ponownie własnie wrociłam z mojego osrodka spełniałniam warunki wymagane na dzien 31 .12 2013 lecz pani w osrodku upiera sie ze mi sie nie nalezy czytała ustaw 2 razy przy mnie i mówi ze nie jest zapisane nigdzie ze moge wrócic na zdo
teresa2

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x