szkolenie dla rodziny niezawodowej - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 15 lut 2013, 11:38

mam rodzinę która została utworzona w 2010r, jest to ciotka dla chłopca
obecnie wystąpiła o pozbawienie matki włądzy rodzicielskiej i Sąd wystosowała pismo o zrobiebnie analizy do organizatora a rodzinę poinformował, że musi przejść szkolenie
Nie zgadzam sie aby robić szkolenie bo szkolenie już miała w 2010r.
jaka jest wasza opinia???
~aga

Napisano: 15 lut 2013, 15:07

szkolenie przeznaczone jest wyłącznie dla kandydatów na RZ, jeśli rodzina już istnieje a sąd zobligował rodzinę do przejścia szkolenia to należało by rozważyć możliwość realizacji szkolenia \"podnoszącego kwalifikacje opiekuńczo-wychowawcze\" ... natomiast absurdalnym wydaje się traktowanie tej rodziny zastępczej jak kandydata na RZ ...

Pozdrawiam
~szakal31

Napisano: 15 lut 2013, 19:34

Tylko, że ciocia przeszła pewnie szkolenie dla spokrewnionych rodzin zastępczych wg indywidualnego toku, a teraz w związku ze zmianą przepisów jest rodziną zastępczą niezawodową. A rodziny zastępcze niezawodowe muszą przejść szkolenie wg programu zatwierdzonego przez Ministra. Jeszcze w tym roku, mogą być organizowane szkolenia wg programów zatwierdzonych przez Ministra na podstawie przepisów ustawy o pomocy społecznej. Od następnego już tylko na podstawie ustawy o wspieraniu ... .
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 15 lut 2013, 19:58

złożyłem w tej sprawie zapytanie do MPiPS o interpretacje i z uzyskanej odp wynika,że rodziny które na skutek wprowadzenia ustawy o pieczarze były wcześniej spokrewnione a obecnie są niezawodowymi nie muszą przechodzić szkolenia, chyba że w tej rodzinie zamierza się umieścić kolejne dziecko
~szkal31

Napisano: 15 lut 2013, 20:43

Czy możesz wkleić treść tej interpretacji? Albo podać do siebie namiary kontaktowe?
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2013, 10:25

włąśnie, bo muszę odpisać coś do Sądu i chcę sie czymś podeprzeć
~aga

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny