ZGŁASZANIE DZIECI DO OŚRODKA ADOPCYJNEGO - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 18 lut 2013, 13:18

WIEM, ZE TEN TREMAT BYŁ JUZ PORUSZANY. aLE ZASADNICZ PYTANIE: CZY KOORDYNATOR ZGŁASZA DO OA TYLKO DZIECI, KTÓRE SĄ W RODZINACH JEMU PRZYDZIELONYCH CZY ZE WSZYSTKICH RODZIN?
~ewelina

Napisano: 18 lut 2013, 15:16

zależy co masz w zakresie obowiązków, bo z treści art. 77 ust. 3 pkt. 5 wynika , że koordynator ma obowiązek zgłaszania dzieci z uregulowaną syt. prawną - nie ma tam nigdzie jakich dzieci czy z rodziny czy z placówek. przecież wykonujemy też inne zadania
np. tworzenie bilansu potrzeb, programy rozwoju pieczy itp.
~miśka

Napisano: 19 lut 2013, 14:35

ja zgłosiłam ze wszystkich rodzin, bo ja jako koordynator odpowiadam za zgłoszenie ich. Placówka sama zgłasza dzieci bądź do rodzinnych form opieki bądź do Ośrodka Adopcyjnego. Przynajmniej tak to u nas działa:)
~koordynatorkak

Napisano: 19 lut 2013, 15:20

ale z kąd koordynator ma wiedzieć o wszytkich rodzinach?
postanowienia dostaje organizator i zależy jak wygląda współpraca koordynatora
np u nas koordynator ma zadaniowy czas pracy żadko bywa w PCPR
~aga

Napisano: 19 lut 2013, 23:02

moim zdaniem koordynator opdpowiada za swoje rodziny. Przecież organizator ma również w swoich zadaniach zgłaszanie dzieci do OA. WIęc te, które ma koordynator to zgłasza, a resztę organizator lub pracownik przez niego wyznaczony. u nas koordyantor też ma zadaniowy czas pracy ale ma podzielelone i wynaczone 3 dni w tygodniu kirdy jest u rodzin, a dwa kiedy jest w Centrum. I to jest ok. Trudno wyobrazić sobie jakiegokolwiek pracownika, który cdziennie jest u rodzin. Bez przesady ale chyba rodziny tez muszą mieć jakaś prywatnośc. tak mi się wydaje
~ewelina

Napisano: 20 lut 2013, 10:14

no pewnie każdy ma swoje zdanie - przełożony przygotowując zakres obowiązków lub zlecając pracownikowi jakies zadanie - też ;-)
~miśka

Napisano: 20 lut 2013, 11:23

tyle, że przełożony przygotowuje zakres obowiązków w oparciu o ustawę... a to zadania przypisane jest zarówno organizatorowi jak i koordynatorowi - pewnie ze względu na dużą wagę sprawy
u nas koordynator zgłasza dzieci z uregulowaną sytuacja prawną w rodzinach które są pod jego opieką za pozostałe odpowiada organizator. Jest to rozwiązanie klarowne, ale nie koniecznie najlepsze
~szakal31

Napisano: 20 lut 2013, 13:10

A u nas zastosowaliśmy ze względów organizacyjnych inne rozwiązanie, ktore co prawda nie do końca jest zgodne z zapisami ustawy, ale cel polegający na zgłoszeniu dzieci z uregulowaną sytuacją do OA jest osiągnięty. A mianowicie koordynatorzy gromadzą informacje dotyczące dzieci w rodzinach zastępczych, z którymi współpracują, przygotowują informacje do OA, a następnie organizator (jako instytucja a nie poszczególny pracownik) wysyła te informacje do OA.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 20 lut 2013, 14:00

no a u nas akurat PCPR jest Organiozatorem i zatrudnia 3 koordynatorów więc zgłoszenia robią koordynatorzy.proste.
~miśka

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x