WIEM, ZE TEN TREMAT BYŁ JUZ PORUSZANY. aLE ZASADNICZ PYTANIE: CZY KOORDYNATOR ZGŁASZA DO OA TYLKO DZIECI, KTÓRE SĄ W RODZINACH JEMU PRZYDZIELONYCH CZY ZE WSZYSTKICH RODZIN?
zależy co masz w zakresie obowiązków, bo z treści art. 77 ust. 3 pkt. 5 wynika , że koordynator ma obowiązek zgłaszania dzieci z uregulowaną syt. prawną - nie ma tam nigdzie jakich dzieci czy z rodziny czy z placówek. przecież wykonujemy też inne zadania
np. tworzenie bilansu potrzeb, programy rozwoju pieczy itp.
ja zgłosiłam ze wszystkich rodzin, bo ja jako koordynator odpowiadam za zgłoszenie ich. Placówka sama zgłasza dzieci bądź do rodzinnych form opieki bądź do Ośrodka Adopcyjnego. Przynajmniej tak to u nas działa:)
ale z kąd koordynator ma wiedzieć o wszytkich rodzinach?
postanowienia dostaje organizator i zależy jak wygląda współpraca koordynatora
np u nas koordynator ma zadaniowy czas pracy żadko bywa w PCPR
moim zdaniem koordynator opdpowiada za swoje rodziny. Przecież organizator ma również w swoich zadaniach zgłaszanie dzieci do OA. WIęc te, które ma koordynator to zgłasza, a resztę organizator lub pracownik przez niego wyznaczony. u nas koordyantor też ma zadaniowy czas pracy ale ma podzielelone i wynaczone 3 dni w tygodniu kirdy jest u rodzin, a dwa kiedy jest w Centrum. I to jest ok. Trudno wyobrazić sobie jakiegokolwiek pracownika, który cdziennie jest u rodzin. Bez przesady ale chyba rodziny tez muszą mieć jakaś prywatnośc. tak mi się wydaje
tyle, że przełożony przygotowuje zakres obowiązków w oparciu o ustawę... a to zadania przypisane jest zarówno organizatorowi jak i koordynatorowi - pewnie ze względu na dużą wagę sprawy
u nas koordynator zgłasza dzieci z uregulowaną sytuacja prawną w rodzinach które są pod jego opieką za pozostałe odpowiada organizator. Jest to rozwiązanie klarowne, ale nie koniecznie najlepsze
A u nas zastosowaliśmy ze względów organizacyjnych inne rozwiązanie, ktore co prawda nie do końca jest zgodne z zapisami ustawy, ale cel polegający na zgłoszeniu dzieci z uregulowaną sytuacją do OA jest osiągnięty. A mianowicie koordynatorzy gromadzą informacje dotyczące dzieci w rodzinach zastępczych, z którymi współpracują, przygotowują informacje do OA, a następnie organizator (jako instytucja a nie poszczególny pracownik) wysyła te informacje do OA.