szo - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 30 sty 2014, 9:54

Odmowa. W pierwszej kolejności obowiązek alimentacyjny ciąży na córce a tym samym wnuczka jest zwolniona z obowiązku alimentacyjnego. Sam fakt pracy nie jest przesłanką do uznania, że córka nie może sprawować opieki. Forma alimentacji może być spełniona poprzez fakt, że córka będzie finansowała opiekę dla babci itd.
~ja

Napisano: 30 sty 2014, 10:18

nie rozumiem dlaczego wnuczka nie może mieć szo na babcię jeżeli rodzice żyją.
W ustawie ŚR przed 01.01.2013r. był zapis który mówił o kolejności uprawnionych do ŚR pod względem obowiązku alimentacyjnego, teraz tego zapisu nie ma. Według KRiO wnuczka ma obowiązek alimentacyjny i jeżeli zrezygnuje z zatrudnienia i spełnia pozostałe warunki to nie widzę przeszkód do przyznania szo
~aisha

Napisano: 30 sty 2014, 10:27

Bezpośrednio zapisu o kolejności nie ma ale art. 16a odwołuje się jednak do Kod.Rodz. i do kręgu osób zobowiązanych do alimentacji. A tam masz jasno wykazane w jakiej kolejności i kto zobowiązany jest do alimentowania. Skoro są dzieci, to na dalszych spokrewnionych a takim jest wnuczka, nie ciąży obowiązek alimentacyjny i tyle.
~ja

Napisano: 30 sty 2014, 10:45

Brak jest przesłanek dotyczących okoliczności uniemożliwiających w sposób obiektywny sprawowanie przez dziecko/dzieci opieki nad niepełnosprawną matką. (z pracy można zrezygnować)
Obowiązek alimentacyjny Pani .......... jako osoby zobowiązanej w dalszej kolejności do alimentacji wobec swojej babci Pani ................. istniałby wówczas gdy brak byłoby osób zobowiązanych w pierwszej kolejności do alimentacji albo gdy osoby takie nie są w stanie sprawować opieki nad swoją matką.
Pani .................... posiada osoby spokrewnione w pierwszym stopniu i to one w pierwszej kolejności mają obowiązek zapewnienia opieki chorej matce.
W związku z powyższym tutejszy organ stwierdza, że zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy na Pani......................... (wnuczka) nie ciąży obowiązek alimentacyjny wobec babci Pani........................
Z tych względów orzeczono jak w sentencji (ODMOWA SZO)
~*

Napisano: 30 sty 2014, 15:28

A gdzie w ustawie jest mowa o tym, że w pierwszej kolejności dzieci mają się opiekować rodzicami? To było kiedyś, przy \"starym\" świadczeniu pielęgnacyjnym. Tak mówił na szkoleniu Podgórski.
~xxx

Napisano: 30 sty 2014, 15:31

i bez Podgórskiego to wiadomo ale jak zwykle w ŚR są dwie drogi do celu ... a może na manowce ;]
~ewalu

Napisano: 30 sty 2014, 15:33

tylko z tego co się orientowałem to wyroki sądów raczej idą nie po myśli Podgórskiego niestety....
~Elmer

Napisano: 30 sty 2014, 15:36

I moim zdaniem słusznie, skoro nasza ustawa w art. 16a odwołuje się do kodeksu rodzinnego ustalając krąg osób zobowiązanych do alimentowania to trzeba konsekwentnie stosować do nich wszystkie przepisy w Kod.rodz. ich dotyczące
~ja

Napisano: 30 sty 2014, 15:39

przepisu kodeksu rodzinnego działają w dwie strony
bacia - wnuczek
wnuczek - babcia

alimenty od chorych dziadków to można zasądzać w przypadku gdy tatuś sobie olewa dziecko

ale wnuczek nie może się opiekować dziadkiem bo najpierw dzieci powinny zrezygnować z pracy i żyć za 520 zł
~ewalu

Napisano: 30 sty 2014, 15:46

Nie wiem czy to tylko moje złudzenie ale Jest faktem, że w ostatnim okresie czasu wnuczki, wnuki zintensyfikowałi swoje uczucia babć, dziatków
~ja

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x