wpłata po upomnieniu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 29 sty 2014, 15:43

kobieta wpłaciła nie pełną kwotę zasiłku po wystawieniu upomnienia. Jak to liczyć? Pierwsze upomnienie 8,80 i proporcja na należność główą i odsetki? A w tytule wykonawczym przy kosztach upomnienia wpisać ze wpłacone?
~`asia

Napisano: 29 sty 2014, 16:08

w tytule wykonawczym podajesz kwote jaka wam jest winny plus 8,80 zl, ty mu nic nie potracasz z tego co on wplacil..
~kanał

Napisano: 29 sty 2014, 16:10

to juz w urzedzie skarbowym beda od niego sciagac...i oni sla do niego jeden egzemplarz tytulu wykonawczego :)
~kanał

Napisano: 29 sty 2014, 16:23

wystawiłam upomnienie. Po doręczeniu upomnienia kobieta wplaciła niepelną kwotę jak to rozbić?
~`asia

Napisano: 29 sty 2014, 17:07

koszty upomnienia , a reszte w proporcji na nal głowna i odsetki,
do kobiety pismo ze pozostało do zwrotu tyle i tyle...
~@@@

Napisano: 30 sty 2014, 9:24

mieliśmy sprawę w SKO i my nie jesteśmy uprawnieni do ściągania kosztów upomnienia, tylko Urząd Skarbowy; a jeżeli osoba zobowiązana do zwrotu zaznaczy, że zwraca np. nienależnie pobrany zasiłek rodzinny 77zł. to my nie możemy sobie tego zaliczyć proporcjonalnie na należność główną i odsetki
~*

Napisano: 30 sty 2014, 10:00

Nie rozumiem. Skoro w wyniku upomnienia klientka wpłaciła jakąś kwotę to niby dlaczego nie masz jej uwzględnić (pomniejszyć spłatę 0wystawiając tytuł wykonawczy tylko to musi zrobić US, przecież ty masz w tytule wykonawczym podać kwotę jaką ma klientka spłacić.
~iza

Napisano: 30 sty 2014, 10:56

bo OPS nie jest organem egzekucyjnym
SKO napisało takie zdanie:
koszty upomnienia podlegają ściąganiu w trybie określonym dla kosztów egzekucyjnych, a OPS nie jest organem egzekucyjnym i nie może decydować przy wpłacie zobowiązanego do zaliczenia części wpłaty na spłatę kosztów upomnienia
~*

Napisano: 30 sty 2014, 11:18

źle zrozumiałam, myślałam, że o kwotę którą częściowo wpłaciła nie można pomniejszyć zadłużenia a to dot. kosztów upomnienia
~iza

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x