PILNE - bradzo proszę o pomoc - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 29 sty 2014, 15:57

pomóżcie bo jakieś zaćmienie już mam.... babeczka ma 3 dzieci z konkubentem (podaje go w składzie rodziny) z tym, że:
1 i 2 dziecko ma już nazwisko konkubenta
3 najmłodsze ma jeszcze nazwisko jej zmarłego męża

aktu zgonu męża nie posiada, zmarł w UK i nie stać jej na ściągnięcie i na sprostowanie nazwiska dziecka....

całą 3 dzieci podała w składzie rodziny ale zawnioskowała o ZR tylko na te 1 i 2 i TU MOJE PYTANIE czy ona może wnioskować też na to najmłodsze dziecko (tzn. czy ja mogę jej przyznać) - chodzi o ZR i wielodzietność
~Stasia

Napisano: 29 sty 2014, 16:01

Może, dlaczego nie.
~Pitero

Napisano: 29 sty 2014, 16:02

jesli z tym mezem miala rozwod i dzieci wychowuje wspolnie z konkubentem to nie ma problemu - nie jest osoba samotnie wychowujaca dzieci wiec nie musi miec zasadzonych alimentow na dziecko, ktorego niby nie wychowuje z jego ojcem (z papierow wynika,ze nie jest nim konkubent)
gorzej jesli ona stan cywilny ma nadal mezatka:)
~bb

Napisano: 29 sty 2014, 16:03

musi dostarczyć akt zgonu męża aby udowodnić jaki ma stan cywilny, potem mozna przynac świadczenia na troje dzieci. nie musi prostować nazwiska dziecka nie jest to potrzebne do przyznania zasiłków.
~ala

Napisano: 29 sty 2014, 16:09

jako stan cywilny podaje mężatka, aktu zgonu nie dostarczy bo go nie ma - podobno jego ściągnięcie z UK kosztuje 400zł a to dla niej za dużo (babka ma jedno z tych dzieci niepełnosprawne).

Jeśli dobrze zrozumiałam to jeśli chce mieć w tej sytuacji ZR na najmłodzsze dziecko i wielodzietność to musi zdobyć akt zgonu? tak?
~Stasia

Napisano: 29 sty 2014, 16:10

jak jest rozwódką to może na wszystkie dzieci pobierać nawet jeśli trzecie dziecko nosi nazwisko zmarłego męża i nie ma zasądzonych alimentów ani aktu zgonu
~Kamil

Napisano: 29 sty 2014, 16:16

podaje ze jest mężatką a jej mąż nie żyje? powinna wpisać wdowa, a w USC powinna być adnotacja, tak mi się wydaje
~Ilonka

Napisano: 29 sty 2014, 16:22

to zanczy, ze dopoki jest mezatka - to znaczy nie udowodni ze jest wdowa to na zadne z dzieci nie dostanie rodzinnego
~bb

Napisano: 30 sty 2014, 9:24

a gdyby mi doniosła tylko taką informację, że ojciec dziecka nie żyje? znaczy USC gdzie był facet ostatnio zameldowany ma taką informacjęale nie może wydać aktu bo najpierw trzeba go ściągnąć z UK
~Stasia

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x