SZO

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ

SZO

Post autor: *** »

Wnuczek rezygnuje z pracy aby opiekować się babcią ( babcia ma dwójkę dzieci ale nie mieszkają z nią) Czy wnuczek może ubiegać się w takiej sytuacji o SZO?
Iwona1474

Re: SZO

Post autor: Iwona1474 »

pewnie że tak
elza

Post autor: elza »

NIE!!!!
Ruda1

Post autor: Ruda1 »

Ubiegać się może co nie znaczy, że dostanie.

Post autor: *** »

Czyli w takiej sytuacji decyzja odmowna dla wnuczka?
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

Jak widać, zdania sa podzielone. MPiPS ustami pani Mlonki twierdzi że tak (niestety informacja na gębę), słynny pan Bartłomiej też zapytany przeze mnie wprost, też twierdzi, ze tak. Jednakowoż WSA i coraz częściej także SKO, zaznaczają że świadczenie nie przysługuje, gdyż obowiązek alimentacyjny u wnusia nie powstał. No chyba, ze zachodzą przesłanki z art. 132 krio:
Obowiązek alimentacyjny zobowiązanego w dalszej kolejności powstaje dopiero wtedy, gdy nie ma osoby zobowiązanej w bliższej kolejności albo gdy osoba ta nie jest w stanie uczynić zadość swemu obowiązkowi lub gdy uzyskanie od niej na czas potrzebnych uprawnionemu środków utrzymania jest niemożliwe lub połączone z nadmiernymi trudnościami.
Moja rada, rób odmowę, napuść klienta na SKO i będziesz wiedzieć, co Twoje mądre Kolegium ma do powiedzenia w tej sprawie.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Ruda1

Post autor: Ruda1 »

Ja wnuczkom odmawiam jak żyją dzieci, moje SKO też nie przyznaje wnuczkom, ze wzgledu na to, że dzieci w pierwszej kolejności powinny zapewnić opiekę rodzicom, jeśli nie mogą osobiście to poprzez sfinansowanie jej.
ODPOWIEDZ