szo-wnuczka - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 6    [ Posty: 60 ]

Napisano: 27 sty 2015, 9:08

wnuczka złożyła wniosek o SZO na babcię, dzieci babci: syn-renta mieszka z matką, trzy córki-emerytura nie mieszkają z matka (mieszkają w odległości od 1-5 km), przyznalibyście swiadczenie wnuczce?
olga,

Napisano: 27 sty 2015, 9:37

To zależy czy bierzesz pod uwage kolejność alimentacyjną czy nie.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2015, 10:40

w życiu bym nie przyznała. Dlaczego syn który mieszka z matką nie może się nią zająć bez pieniędzy? a córki emerytki to co? wszystkie trzy takie zajęte na tej emeryturze?? 5 km to jaka to odległość. na piechotę może do matki chodzić codziennie.
edyta123

Napisano: 27 sty 2015, 11:49

ja odmówiłam biorąc pod uwagę kolejność alimentacji a wnuczkę dokładnie przesłuchaj jako stronę bo od kiedy wpadła na pomysł opieki
gocha62

Napisano: 27 sty 2015, 12:06

ja jak przesłuchałam wnuka na okolicznosć opieki to bidulek tak się zestresował, że wieku babci nie znał. Nie wspomnę że z tego stresu nawet nr domu nie pamiętał o ulicy nie wspomnę ( mieszka 3 km od babci).
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 27 sty 2015, 13:10

dziwię się że chce się wam bawić z wnioskami na szo, przepisy są tak proste jak budowa cepa i guzik was obchodzi co robi córka jeżeli szo chce wnuczka. OPS robi wywiad, z którego wynika że wnuczka sprawuje opiekę , kryterium dochodowe spełnione - pokażcie mi przepis który pozwala odmówić szo bo córka jest np. bezrobotna
sofi

Napisano: 27 sty 2015, 13:22

a co z ust. 1 art 16a - szo przysługuje osobom, na których zgodnie z KRiO ciąży obowiązek alimentacyjny? nie bada się teraz tej kolejności?
Barbara S

Napisano: 27 sty 2015, 13:47

Daj odmowę Sko na pewno przyzna. Ale obowiązek alimentacyjny zobowiązuje w pierwszej kolejności do zaspokajania potrzeb osobą spokrewnionym w I stopniu linii prostej
Dree

Napisano: 27 sty 2015, 13:47

no nie ... kolejność się badało przy ŚP
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2015, 13:51

tak, ale obowiązek alimentacyjny wnuczka powstaje dopiero wtedy gdy babcia dziecka nie ma albo gdy to dziecko nie jest w stanie uczynić zadość swemu obowiązkowi alimentacyjnemu. Jak ma ta babcia trójkę dzieci na emeryturze to ja nie widzę obowiązku alimentacyjnego wnuczki. Jak się nie bada kolejności.
edyta123

Strona 1 z 6    [ Posty: 60 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x