SZO wnuczka na babcię - dzieci żyją - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 01 mar 2019, 15:11

u nas też odmowa
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 01 mar 2019, 15:30

czyli jak matka jest w domu z dwulatkiem to nie gotuje, nie pierze, nie sprząta ... dwulatków nie wychowywaliście???? :roll: dojechanie 30 km samochodem do babci też nie wiele czasu zajmuje ... zaraz podniesiecie krzyk ale oprócz wnuków w SZO mam również synusiów mieszkających z mamusiami ale to temat nie na ten post ... ja wnukom przyznaję :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 01 mar 2019, 16:15

ja też wnukom przyznaje
iwonaj@
Referent
Od: 31 mar 2017, 7:56
Zajmuję się: Ś.R. i Ś.W.

Napisano: 01 mar 2019, 19:32

Zgadzam się z @ewalu, według mnie wnukom można przyznać, bo nie jest napisane, że nie można. Na wnuczku ciąży obowiązek alimentacyjny, więc SZO może otrzymać. W świadczeniu pielęgnacyjnym jest wyraźna gradacja, a w SZO nie ma.

A jeśli Wam się wydaje, że 30 km to dużo, chciałbym zauważyć, że w Warszawie z Miedzyszyna do Tarchomina jest ponad 30 km :D
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 01 mar 2019, 20:14

My wnukom odmawiamy, ponieważ obowiązek alimentacyjny ciąży na spokrewnionych w pierwszej linii.
Jeśli dzieci żyją i pracują, to mogą np. zapewnić odpłatną opiekę swoim rodzicom w czasie, gdy są w pracy.
SKO utrzymuje w mocy nasze decyzje.
Ulciak
Referent
Od: 25 lut 2019, 17:43
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Napisano: 01 mar 2019, 21:10

Nie ma pierwszej linii. Występuje spokrewnienie w linii prostej - czyli pochodzenie osoby jedna od drugiej - i w odpowiednim stopniu. I tak, I stopień linii prostej to ojciec i syn, II stopień linii prostej to dziadek i wnuk itd.
Kodeks rodzinny i opiekuńczy mówi o obowiązku alimentacyjnym obciążającym krewnych w linii prostej, czyli zarówno dzieci, jak i wnuki.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 02 mar 2019, 19:01

Sądy orzekają że nie ma obowiązku alimentacyjnego więc nie ma. I nie ma nad czym dyskutować jak ktoś sobie chce przyznawać niech przyznaje...
bones
Referent
Od: 28 cze 2017, 8:36
Zajmuję się: St. specj.

Napisano: 02 mar 2019, 19:22

Ustawa w żadnym miejscu nie mówi o badaniu kolejności, tylko określa krąg osób, którym SZO może przysługiwać. Niestety, twórca ustawy jest takiego samego zdania: https://www.gov.pl/web/rodzina/komunika ... wiadczenia
Amen.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2019, 10:18

Komunikaty ministerstwa można sobie do kosza wyrzucuć. Nigdy nie stanowiły i nie stanowią źródła prawa. Ja nie muszę bronić mojego zdania bo popierają go sądy i wygram w każdym sprawę..... i nie muszę kończyć swojej wypowiedzi formułką " niech się stanie " lub w innym tlumaczeniu " niech tak będzie"...
bones
Referent
Od: 28 cze 2017, 8:36
Zajmuję się: St. specj.

Napisano: 03 mar 2019, 11:52

Zgadzam się, że komunikaty nie są żródłem prawa i niekiedy każą nam interpretować ustawę w sposób zupełnie dziwny. Jednak w tym przypadku przepis jest na tyle jasny, iż nie trzeba do tego żadnej interpretacji, a ten komunikat tylko potwierdza ten stan.
Zgadzam się też z tym, że są wyroki w tym zakresie (są też w drugą stronę), ale muszę Cię zmartwić - wyroki sądów też nie są źródłem prawa, a w przypadku przyznania wnukowi lub bratu, nie będzie potrzeby wygrywać żadnej sprawy, bo raczej będzie im to pasowało, że dostali SZO :)

P.S. To, jak musisz, czy nie musisz kończyć za bardzo mnie nie interesuje, byleby było zgodne z regulaminem forum
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x