Tarcza antykryzysowa - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 15    [ Posty: 149 ]

Napisano: 03 kwie 2020, 17:15

Może coś jeszcze wyskrobią w tej ustawie. Bo faktycznie nawet jak na teraz przyjęty wniosek dać coś wstecz. A te raporty to mi tak wyglądają jak z pomost a nie z programu do obsługi sr.
Bea1
Referent
Od: 08 lip 2015, 12:53
Zajmuję się: SR, FA

Napisano: 05 kwie 2020, 18:46

Znalazłam taką informację:
https://www.gov.pl/web/koronawirus/orze ... wiennictwa

Z tego wynika, że osoby niepełnosprawne, już od dnia wejścia w życie specustawy od dnia 8 marca 2020 r., mają możliwość uzyskania orzeczenia o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności, bez osobistego stawiennictwa na posiedzeniu zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności.

Więc jak będą u nas składać wnioski to orzeczenie będą posiadać. Ale to tylko moje spostrzeżenia:) może więcej dowiemy się niebawem. Zadzwonię do jakiegoś Powiatowego Zespołu ds Orzekania o Niepełnosprawności i dopytam, może coś będą wiedzieli.

Pozdrawiam
Karolin@
Starszy referent
Od: 17 sty 2019, 19:08
Zajmuję się: Śr

Napisano: 06 kwie 2020, 9:27

jakby kogoś interesowało, taka odpowiedź pokazała się na lex. komentujecie, co myślicie?
Zgodnie z przepisem art. 15h ustawy z dnia 28 marca 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2020 r. poz. 568) - dalej u.s.k., z przyczyn związanych z przeciwdziałaniem COVID-19, orzeczenie o niepełnosprawności albo orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, wydane na czas określony na podstawie ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz.U. z 2018 r. poz. 511 ze zm.), którego ważność:

1) upłynęła w terminie do 90 dni przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, pod warunkiem złożenia w tym terminie kolejnego wniosku o wydanie orzeczenia, zachowuje ważność do upływu 60. dnia od dnia odwołania stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii, jednak nie dłużej niż do dnia wydania nowego orzeczenia o niepełnosprawności albo orzeczenia o stopniu niepełnosprawności;

2) upływa w terminie od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy, zachowuje ważność do upływu 60. dnia od dnia odwołania stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii, jednak nie dłużej niż do dnia wydania nowego orzeczenia o niepełnosprawności albo orzeczenia o stopniu niepełnosprawności.

Powyższy przepis wydłuża tym samym termin ważności orzeczeń o niepełnosprawności, których ważność upływa przed dniem wejścia w życie u.s.k. w przypadku, gdy w związku z upływem terminu ich ważności osoba wystąpiła z wnioskiem o wydanie kolejnego orzeczenia ustalającego niepełnosprawność.

Wobec powyższego w przedstawionej sytuacji faktycznej, jeśli matka, uprawniona do świadczenia pielęgnacyjnego w związku z opieką nad niepełnosprawnym dzieckiem do dnia 08.03.2020 r., złożyła następnie nowy wniosek o ustalenie niepełnosprawności, który jednakże w związku z ogłoszeniem stanu epidemii, nie może zostać rozpatrzony, ponieważ posiedzenia organów orzekających o niepełnosprawności są zawieszone, zastosowanie znajdzie cytowany wyżej przepis upoważniający organ do zmiany wydanych decyzji w zakresie wydłużenia terminu przysługujących stronie świadczeń.

W mojej ocenie, przepis specustawy może mieć zastosowanie także do decyzji, która już wygasła, bowiem jest to przepis o wyjątkowym charakterze, który uprawnia organ do przedłużenia świadczenia uzależnionego od niepełnosprawności przyznanego na podstawie złożonego przed ustanowieniem specustawy wniosku.

Terminem końcowym przysługiwania świadczenia będzie wynikający z treści przepisu art. 15h u.s.k. upływ 60 dnia od dnia odwołania stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii, jednak nie dłużej niż do dnia wydania nowego orzeczenia o niepełnosprawności albo orzeczenia o stopniu niepełnosprawności.
Bea1
Referent

Napisano: 06 kwie 2020, 9:48

Bea1 pisze:
03 kwie 2020, 17:15
Może coś jeszcze wyskrobią w tej ustawie. Bo faktycznie nawet jak na teraz przyjęty wniosek dać coś wstecz. A te raporty to mi tak wyglądają jak z pomost a nie z programu do obsługi sr.
Masz rację. Ten raport jest dla Pomostu :(
Simon
Praktykant
Od: 02 kwie 2020, 14:39
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA

Napisano: 06 kwie 2020, 10:03

Bea1 wszystko fajnie ale nie przekonuje mnie zmiana decyzji, która wygasła w trybie art.32.
Poza tym art.15h. ust.4 tej ustawy, jasno wskazał tylko decyzje z pomocy społecznej aby dokonać zmian z urzędu a pominięto ustawę o świadczeniach rodzinnych.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 06 kwie 2020, 10:07

Na marginesie art.15H ust.1 pkt1 działa z mocą wsteczna od 09.12.2019 r. a art.15H ust.1 pkt 2 od 08.03.2020 r. Także zmiany powinno się dokonać wstecz (w niektórych przypadkach) a art.32 naszej ustawy pozwala na zmiany tylko z mocą na przyszłość.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 06 kwie 2020, 10:08

Szarak pisze:
06 kwie 2020, 10:03
Bea1 wszystko fajnie ale nie przekonuje mnie zmiana decyzji, która wygasła w trybie art.32.
Poza tym art.15h. ust.4 tej ustawy, jasno wskazał tylko decyzje z pomocy społecznej aby dokonać zmian z urzędu a pominięto ustawę o świadczeniach rodzinnych.
dla mnie też nie ma opcji przedłużania. wniosek i decyzja
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 06 kwie 2020, 10:21

A z orzeczeniami ZUS jest jeszcze lepiej art.15 zc ust.1 i ust.3
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 06 kwie 2020, 10:29

Szukamy jakiegoś rozwiązania, tak. Dlatego to wrzuciłam, mnie też to nie przekonuje. Myślę że lada dzień wrzucą w tarczę odpowiednie rozwiązanie analogiczne jak w pomocy społecznej. Jednak klienci już się niecierpliwią.
Bea1
Referent

Napisano: 06 kwie 2020, 10:38

Bea1 pisze:Szukamy jakiegoś rozwiązania, tak. Dlatego to wrzuciłam, mnie też to nie przekonuje. Myślę że lada dzień wrzucą w tarczę odpowiednie rozwiązanie analogiczne jak w pomocy społecznej. Jednak klienci już się niecierpliwią.
Nie tylko twoi się niecierpliwią w szczególności, że PCPR u nas informuje o tym, że orzeczenia są wydłużone. Ja się skłaniam do tego co pisał ss ale mogę się mylić. Decyzja u mnie nie zapadła.

A co lexa dziś też się pojawiła opinia, że dodatki na dojazdy i zakwaterowanie będą nienależnie pobrane jak dzieci nie wrócą do szkoły :)
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Strona 4 z 15    [ Posty: 149 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x