telefony z KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 4    [ Posty: 37 ]

Napisano: 18 lip 2014, 9:14

do niedawna dzwoni do mnie KRUS doinformować sie, na jakiej podstawie przyznajemy zasiłek dla opiekuna. to ja mówię że na podstawie oświadczenia o zaprzestaniu..... a ona na to co to oznacza wg nas i co jeśli to oświadczenie jest niezgodne z prawdą, bo ta Pani ma pole na własność...
nati11

Napisano: 18 lip 2014, 9:17

ja też mam pole na własność a go nie uprawiam
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 18 lip 2014, 9:23

no właśnie i tej Pani chodziło o to co oznacza wg nas zaprzestanie gosp. rolnego, bo dla nich ta pani jest rolnikiem i musi prowadzić gospod. rolne. To po co stworzyli takie oświadczenie?? ze rolnik zaprzestaje gospo. rolnego, skoro jedno z drugim sie wyklucza wg krusu, a ja mam przyznany zasiłek dla opiekuna, a teraz wyjdzie ze to oświadczenie jest fałszywe???
nati11

Napisano: 18 lip 2014, 9:52

Jak też jako rolnik weszłam w te tematy KRUS, bo też mam do naprostowania swoje zasiłkowe sprawy i naprawdę odnoszę wrażenie, że ten KRUS walczy z nami jak o życie. Przecież mamy pańtwo cywilizowane - demokratyczne, już feudalizm bardzo dawno temu się skończył, o czym chyba najbardziej zapomnieli w centrali KRUS w Warszawie. Nie ma przepisów zabraniających posiadania ziemi, nie ma przymusu pracy na roli, ale skoro KRUS uważa, że my nie możemy sprawować opieki nad swoimi chorymi dziećmi i jednocześnie być ubezpieczonym w KRUS, to niech nam umożliwią w cywilizowany sposób odjeście od nich. Ja też jestem stroną z którąś kiedy KRUS zawarł umowę o ubezpieczenie, przez tyle lat sumiennie płaciłam składki a teraz kiedy mam sytuację, że muszę wybierać albo praca, albo opieka, traktuje się mnie z góry, chce się pozbawić ubezpieczenia wstecz, komunikat wydają po czasie i rozmowy ze mną są prowadzone jakbym zrobiła coś złego. W żaden sposób nie czuję się winna tej sytuacji !!!
Gość

Napisano: 18 lip 2014, 9:55

problem w tym, że MPiPS nie może uzgodnić jednolitej wykładni z KRUS
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 18 lip 2014, 10:28

zacznie się jazda z tym krusem
do mnie tez pani dzwoniła
rolnik ma obowiązek wg niej powiadomić ich że złożył u nas takie oświadczenie bo wg nich jest wiążace
tłumaczyłam że mpips wydał komunikat że zaprzestanie prowadzenia czy nie pracowanie leży w ocenie samego rolnika a nie nas czy krusu
ale to ją nie obchodzi mają zgłaszać oni ich wyrejestrują i my mamy płacić
porażka
asiak

Napisano: 18 lip 2014, 10:52

Żeby to było takie proste, że "oni ich wyrejestrują i my mamy płacić". A co ze świadczeniami związanymi z ubezpieczeniem w KRUS, które pójdą ajci i będą do zwrotu?
jowita

Napisano: 18 lip 2014, 12:44

coś nie tak z tyk krusem jest piszę nie jako opiekun ale jako pracownik śr. Pracuję tu już 10 lat ale jednocześnie mam 3,5 ha fizycznego wiec wcześniej byłam zgłoszona do krus czy tego chciałam czy nie i musiałam płacić składki i nikt mnie nie pytał czy pracuje na gosp. czy nie. Masz ziemię powyżej 1ha fizycznego nie odprowadzasz składek do zus to nie ma wyboru nawet jak nie masz pół zwierzaczka czy ziemia leży odłogiem. A tu nagle dziwne interpretacje kogoś z krus - coś się komuś poplątało zdrowo.
marta123

Napisano: 18 lip 2014, 12:48

marta123 pisze:coś nie tak z tyk krusem jest piszę nie jako opiekun ale jako pracownik śr. Pracuję tu już 10 lat ale jednocześnie mam 3,5 ha fizycznego wiec wcześniej byłam zgłoszona do krus czy tego chciałam czy nie i musiałam płacić składki i nikt mnie nie pytał czy pracuje na gosp. czy nie. Masz ziemię powyżej 1ha fizycznego nie odprowadzasz składek do zus to nie ma wyboru nawet jak nie masz pół zwierzaczka czy ziemia leży odłogiem. A tu nagle dziwne interpretacje kogoś z krus - coś się komuś poplątało zdrowo.
dokładnie tak, też już pisałam o tym wcześniej .. dlatego też nie wierzę, że krus lekka ręką będzie wyrejestrowywał rolników tracąc tym samym tysiące złotych dochodów
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 18 lip 2014, 13:01

Przepisy w KRUS od lat są takie same i jeżeli osoba posiada gop. rolne a w nim nie pracuje, bo np. jej się nie opłaca - co nie jest dziwne, nie może pójść do KRUS złożyć oświadczenia, że zaprzestaje prow. gosp. i ją wyrejestrują. Te wyrejestrowania dla nas ubiegających się o zasiłki są wymyślone przez KRUS na tą okoliczność. Ja dzwoniąc do KRUS jakiś miesiąc temu uzyskałam informację, że coś się w tej sprawie tworzy i będzie stanowisko KRUS. A jak miałam podpisać oświadczenie w maju to byłam w KRUS i nic nowego oprócz sprzedaży lub dzierżawy dla mnie nie mieli - bo oni mają zaprzestanie działalności do celów emerytalno - rentowych. W naszej sprawie powołują się na art. 37.
Gość

Strona 1 z 4    [ Posty: 37 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x