telefony z KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 4    [ Posty: 37 ]

Napisano: 24 lip 2014, 15:06

aleś kkkk błysnął, ale swoją durnotą bo niczym innym
olga33

Napisano: 24 lip 2014, 15:10

dzisiaj przyszła pani do mnie która złożyła na ZDO w maju która mów,że w maju w KRUSie powiedzieli jej że to Oświadczenie ich nie obchodzi jeżeli jest ubezpieczona obowiązkowo, chyba że my ja ubezpieczymy to żeby się zgłosiła do nich, a teraz mówi że jeździła z sąsiadem do KRUS sąsiad w tej samej sprawie na ZDO - jak złoży Oświadczenie u nas to takie samo ma złożyć w KRUS w obecności dwóch Świadków którzy to potwierdzą że on od 01.07.2013 r. nie pracuje w gospodarstwie rolnym i co Pani która złożyła w maju wniosek pobrała pieniążki do lipca złożyła rezygnację
zuzzanna

Napisano: 25 lip 2014, 9:14

dokładnie, krus nie wyrejestrowuje osoby na podstawie tego, ze ma zdo, sp czy szo, ale na podstawie oswiadczenia, które ludzie im na miejscu wypisuja.

jestem pewna, że jak ukaże się przepis , ze prawo do zdo, szo czy sp nie powoduje wykreślenia z krus, to krus będzie się "ochraniał" oświadczeniami złozonymi w kRUS: - "przecież to Pani sama nam napisała oswiadczenie o rezygnacji".
p...

Napisano: 25 lip 2014, 9:48

p... pisze:dokładnie, krus nie wyrejestrowuje osoby na podstawie tego, ze ma zdo, sp czy szo, ale na podstawie oswiadczenia, które ludzie im na miejscu wypisuja.

jestem pewna, że jak ukaże się przepis , ze prawo do zdo, szo czy sp nie powoduje wykreślenia z krus, to krus będzie się "ochraniał" oświadczeniami złozonymi w kRUS: - "przecież to Pani sama nam napisała oswiadczenie o rezygnacji".
obstawiam to samo ... już pisaliśmy o tym wcześniej niejednokrotnie ... dumał krus przez dwa miesiące i chcąc się "wywyższyć" strzelił sobie babola ;/
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2014, 11:49

tylko że ten komunikat może się ukazać już po wrześniu i wtedy d*** blada dla krusowców którzy się wystraszyli i nie złożyli na ZDO
zuzzanna

Napisano: 25 lip 2014, 12:26

Sezon urlopowy dla decydentów się zaczyna, do września będzie cisza, czyli niepewność dla rolników pozostanie. Ale jedna wątpliwość jest już teraz, dlaczego MPiPS nie uregulowało kwestii rolników obowiązkowo ubezpieczonych w KRUS, tak jak tych na wniosek poprzez zapisy w ustawie, czy nie słyszeli o uzgodnieniach międzyresortowych ? Niektórzy piszą, że ta ustawa jest pisana na kolanie i dlatego jest tak dużo niedociągnięć, ale to nie dotyczy spraw rolników i ich prawa do świadczeń. Ta sprawa była znana komisji sejmowej już od m-ca kwietnia 2013 kiedy wpłynął projekt w tej sprawi PSL. Również MPiPS pracowała nad projektem ustawy, w których te zapisy o rolnikach też były uwzgęldnione ( tej ustawy zawierającej również skale), która miała obowiązywać od stycznia 2014r czyli czasu mieli dość.W tej chwili rolnik został pozostawiony sam sobie i już w ogóle nie wie jakie jest jego prawo?
Gość

Napisano: 25 lip 2014, 13:01

No ej, przecież wczoraj pani minister Seredyn powiedziała, ze już zakasali rękawy, hehe.
Przechodzę do sprawy rolników, do tego, co zainspirowało do złożenia poprawki, która miała wyjaśnić sytuację rolników. Muszę wrócić do roku 2010, kiedy to Naczelny Sąd Administracyjny wydał opinię, że rolnik nie jest w stanie spełnić przesłanki formalnej, czyli zrezygnować z pracy we własnym gospodarstwie. Wydawało się, że złożenie stosownego oświadczenia absolutnie będzie możliwością i otwarciem szeroko drzwi do korzystania z wszystkich świadczeń, które wynikają z tej ustawy. Prawda jest taka, że pojawił się ogromny problem. Złożenie tego oświadczenia przez rolnika w ośrodku pomocy społecznej generuje problem w zderzeniu z ustawą o KRUS.
Złożenie oświadczenia przez rolnika automatycznie pozbawia go możliwości płacenia za siebie składek w kasie ubezpieczenia rolniczego.Nie ukrywam, że natychmiast podjęliśmy prace, muszę to tutaj powiedzieć, wspólnie z ministerstwem rolnictwa, oczywiście z Kasą Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, bo to są te organy, te instytucje,
które muszą w ustawach ich dotyczących natychmiast uregulować tę sytuację.
Koncepcje są dwie. Nadal uważam, że rolnicy powinni mieć możliwość prawną korzystania ze świadczenia pielęgnacyjnego, tym bardziej że ono od stycznia przyszłego roku będzie miało wartość 1200 zł.
Specjalny zasiłek opiekuńczy to mniejsza kwota, ale również znaczna – 520 zł. Teraz musimy pomyśleć
nad rozwiązaniem, które pozwoli rolnikowi nadal płacić składki w KRUS-ie bądź – co wydawałoby się logiczne w stosunku do dzisiejszych rozwiązań – powinny być one opłacane z budżetu państwa.
Jaka będzie decyzja, jakie rozwiązanie zostanie zastosowane w praktyce, tego dzisiaj państwu nie mogę powiedzieć. Natomiast chcę zapewnić, że trwają bardzo intensywne prace, osobiście też w nich uczestniczę, bo bardzo mi zależy na tej sprawie. Tak się stało, jest mi bardzo przykro z tego powodu, natomiast nie uchylam się od ciężkiej pracy, tak aby szybko wyjaśnić tę sytuację.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 4 z 4    [ Posty: 37 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x