TErapia zajeciowa w swietle nowego rozporzadzenia - Ośrodki Wsparcia

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 07 sty 2011, 14:24

WItam. Kiedys poruszałem ten temat, ale juz mamy nowe rozporzadzenie i sprawa nabrzmiała ... Czy w Waszych osrodkach mysli sie o zlikwidowaniu terapii zajeciowej?? U nas szef chce przeniesc osoby zatrudnione jako instruktorzy terapii zajeciowej / plastyk, instr.k-o, instr.prowadzacy zajecia techniczne/ na stanowiska opiekunów motywujac, iż w świetle nowego rozporzadzenia ŚDSy powinny zajmowac sie treningami,a od prowadzenia terapii zajeciowej są warsztaty terapii zajeciowej. Formuła działania powinna ograniczac sie do prowadzenia treningów umiejetnosci społecznych i..tyle. Innymi słowy-wedle nowego rozpozradzenia szef po prostu chce zlikwidowac terapię zajęciowąw ośrodku motywując to wytycznymi zawartmi w rozporzadzeniu. Co o tym sądzicie, jak jest w Waszych ośrodkach, jak tę kwestię rozumieją Wasi pracodawcy? Nie ukrywam, iż jest to dla nas dosć zaskakujace rozwiazanie i wcale w ten sposób nie odczytaliśmy tresci w/w rozporzadzenia z 17.12.2010 r.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!
~Stach

Napisano: 07 sty 2011, 15:18

Powołując się na paragraf 14 pkt. 10 \"inne formy postępowania\" to pracownie terapii zajęciowej, które są formą przygotowania uczestników do WTZ lub zatrudnienia, więc wg mnie terapia zajęciowa jest uzasadniona. Niestety to czy pracownie będą... zależy tylko od \"szefa\". Wygląda na to, że jest dowolność w tej kwestii ale mają być szkolenia z interpretacji nowych przepisów. Na razie wydziały polityki społecznej nic nie wiedzą i mają dostać jakieś informacje z ministerstwa, później wiedzę będą przekazywać kierownikom.
~GK

Napisano: 07 sty 2011, 15:33

myslę że terapia zajęciowa jest tylko jednym z wielu możliwości, pewnie może pozostać ale nie jako głowne działania prowadzone w śds-ach, a czym wg Was może zajmowac się pedagog?
~gosia

Napisano: 07 sty 2011, 20:32

terapia zajęciowa jest podstawą działalności ŚDS, nie licząc terapii społecznej - tu mam na myśli wycieczki itp. Poprzez terapię zajęciową ośrodek promuje osiągnięcia swoich podopiecznych , siebie, a i szef ma co rozdawać. Treningi jak by ich nie nazywać, są nudą i złem koniecznym dla chorych podopiecznych, jeśli szef w Twoim ośrodku \"stach\" chce zlikwidować terapię- ukręci bicz na siebie. ŚDS muszą w wizualny sposób docierać do środowiska, jeśli chcemy by o nas dobrze mówiono. NIe ma terapii zajęciowej , nie ma podopiecznych!- nic innego nie zajmie im czasu w taki sposób....jak terapia zajęciowa.
~Róża

Napisano: 07 sty 2011, 20:39

I jeszcze jedno, Gk. ma rację \" inne formy postępowania\" w paragrafie14,pkt.10 to m.innymi: terapia zajęciowa, teatroterapia, muzykoterapia itp, w zależności w jakim profilu prowadzicie ŚDS. A co do pedagoga w ŚDS ( pytanie gosi). Ja prowadzę terapię pedagogiczną, terapię zajęciową, zajęcia z edukacji seksualnej, pracę socjalną- a jestem pedagogiem .
~Róża

Napisano: 08 sty 2011, 16:29

terapia zajęciowa ma taką wielość form więc część treningów moim zdaniem realizowanych jest podczas niej, np.m.in ergoterapia , terapia kulinarna.
A wspólna praca w pracowniach ma w swoim założeniu również naukę współpracy i porozumiewania się, nawiązywania trwalszych kontaktów, naukę pomagania sobie nawzajem.
Moim zdaniem w swoich programach rocznych wystarczy wpisać jakie cele z danego treningu są realizowane podczas zajęć na pracowniach.
Albo wpisać w treningi metodę pracy - terapię zajęciową.
terapeuta zajęciowy jest wymieniany w rozporządzeniu jako zatrudniani pracownicy .Opiekun zarabia mniej niż terapeuta zaj. A wystarczy mieć przeszkolenie w tych trzech podanych obszarach i każdy może wtedy prowadzić treningi.
~aga

Napisano: 08 sty 2011, 16:54

Proszę, może ktoś mi wyjaśni czym jest trening umiejętności praktycznych.I jeszcze jedna sprawa dotycząca zatwierdzania regulaminu organizacyjnego, planów działalności oraz rocznych planów ŚdS -ów.W rozporządzeniu pisze, że po uzgodnieniu z wojewodą zatwierdza je organ zlecający.jak to ma wyglądać ? i czym różni się plan działalności od rocznego planu pracy?
~aga

Napisano: 08 sty 2011, 17:39

trening umiejętności praktycznych to według mnie umiejętność obsługi pralki, kuchni,itp, słowem sprzętu AGD - ale to też umiejętność cerowania, wszywania, prasowania itp . Zastanawiam się tylko czy można do tego zaliczyć umiejętność, załatwienia sprawy , powiedzmy, na poczcie, rejestracji do lekarza itp- ale raczej nie- autor rozporządzenia miał na myśli zapewne trening zaradności osobistej , masło maślane.
Plan działalności ogólnie zawiera dane typu: współpraca z rodzinami, instytucjami- np. kościół, poradnia zdrowia psychicznego ( zgodnie z rozporządzeniem), natomiast w planie rocznym rozbite jest to na konkretne zadania: i tak mamy
10 wyjść do PZP- celem nauki rejestracji..... termin realizacji treningu i nazwisko pracownika odpowiedzialnego za realizacje tego zadania itd, itd. Poza tym plan działalności jest u kierownika, a każdy z pracowników ma napisany plan pracy roczny swojej działki. Tak my to prowadzimy
~Róża

Napisano: 10 sty 2011, 10:51

Róza dzięki za odpowiedź, mam na myśli co konkretnie znaczy terapia pedagogiczna?Ja rozumiem że wielu z nas prowadzi zajęcia z różnych dziedzin tylko jak również pedagog pracuje na wiele \"frontów\" ale chodzi mi konkretnie jjakie zadania mógłby wykonywać pedagog zgodnie ze swoim wykształceniem i kwalifikacjami
~gosia

Napisano: 10 sty 2011, 12:14

do gosi. robiłam podyplomówkę z terapii pedagogicznej, która jak by nie patrzeć tak naprawdę skierowna jets na prace z uczniem, który przejawia trudności w nauce..itp. Ja natomiast w obecnej rzeczywistości, tj. pracy z osobami dorosłymi i chcorymi skupiam sie na wykorzystaniu technik socjoterapii ( korygowanie pewnych zachowań niepożadanych z pedagogicznego punktu widzenia, pod terapię pedagogiczną podciagam edukację seksualną- (jestem trenerem edukatorem edukacji seksualnejn niepełn.), uczę pisania, uzasadniania pism urzędowych itp. To tak w skrócie
~róża

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x